Τα μεγάλα πανηγύρια και οι γιορτές σε υπαίθριους χώρους, (όπως το πανηγύρι στις 27 Μαΐου του Αγίου Ιωάννη Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας) όπου συρρέουν εκατοντάδες Ρομά οι οποίοι πραγματοποιούν εκείνες τις ημέρες διαδοχικούς γάμους με γλέντια, αποτελούν τους νέους «πονοκεφάλους» των κρατικών υπηρεσιών που συμμετέχουν στην προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας του κοροναϊού.

Με κύριο φόβο ότι ο συνωστισμός που παρατηρείται σε αυτά τα πανηγύρια αλλά και η πιθανή παρουσία Ρομά από περιοχές που ήδη έχουν σημειωθεί κρούσματα covid-19 μπορεί να αποτελέσουν υγειονομικές «βόμβες» με μετάδοση του ιού σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Κι όλα αυτά μετά τη χθεσινοβράδυνη ανακοίνωση του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας για καταγραφή 35 κρουσμάτων κοροναϊού στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Λάρισας όπου διαμένουν χιλιάδες Ρομά.

Η κρίση του «ευρωπαϊκού ονείρου» εν μέσω πανδημίας και ύφεσης

Με επιπλέον φόβο ότι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής όπως κι άλλοι από σημεία επιδημιολογικά επιβαρυμένα θα διασκορπισθούν σε όλη τη χώρα -αφού από τις 18 Μαΐου οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη Κρήτη είναι ελεύθερες- προκειμένου να πωλήσουν τα προϊόντα τους σε χωριά, λαϊκές αγορές κλπ .

Με κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις, τοπικής επέκτασης της νόσου. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει και για την κατάσταση που θα επικρατήσει πλέον στις εκκλησίες με τις συναθροίσεις πιστών, με την Ακολουθία της Ανάστασης που μετατέθηκε στις 26 Μαΐου και τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στις 8 Ιουνίου 2020, όπου αναμένεται η κεντρική μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα μετά την δίμηνη καραντίνα.