Στον καιρό του κοροναϊού, η πρόσφατη πρωτοβουλία του Θεάτρου Πορεία ν’ ανοίξει το αρχείο του δείχνοντας δεκαέξι από τις σημαντικότερες παραστάσεις του, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Ο κύκλος του Πορεία έχει διευρυνθεί και οι άνθρωποί του ανοίγουν νέους διαύλους επικοινωνίας με το κοινό του. Γι’ αυτό κι εγκαινιάζει τώρα μία δράση με φιλανθρωπικό πρόσημο.

Το «Είμαστε όλοι εδώ» όπως ονομάζεται φιλοδοξεί να συμβάλει στη στήριξη των υπερήλικων (αλλά και νεότερων) ηθοποιών που βιώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή διαβίωσης, διαμέσου του Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

Άλλωστε, όπως πολλοί συμπολίτες μας, οι καλλιτέχνες βιώνουν αυτόν τον καιρό μεγάλα προβλήματα βιοπορισμού, καθώς έχουν απωλέσει τη δουλειά τους, ενώ ο ορίζοντας επιστροφής του κλάδου σε κάποια κανονικότητα είναι εξαιρετικά ασαφής. Κι όμως, η ικανοποίησή τους είναι μεγάλη όταν μπορούν να επικοινωνούν με το κοινό, και να προσφέρουν παρηγοριά κι εμψύχωση μέσω της τέχνης τους!

Γι’ αυτό 46 δημιουργοί –συγγραφείς, μεταφραστές, ποιητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, κ.ά.– που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην ιστορία του θεάτρου, πρόσφατη ή παλαιότερη, φτιάχνουν ένα προσωπικό βίντεο μπροστά στον φακό του Πάτροκλου Σκαφίδα και πάνω στη σκηνή του θεάτρου Πορεία. Διαβάζουν ένα αγαπημένο διήγημα, ένα ποίημα ή ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο, συνθέτουν ειδικά για την περίσταση ή παίζουν ένα γνωστό μουσικό κομμάτι, κάνουν έναν χορευτικό αυτοσχεδιασμό… Όλοι εμπνευσμένοι από την περίοδο του αναγκαστικού μας εγκλεισμού!

Αναλυτικά οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη δράση είναι οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Κώστας Βασαρδάνης, Nalyssa Green, Στεφανία Γώγου, Μαριάννα Δημητρίου, Χάρης Εμμανουήλ, Στέλλα Ζιοπούλου, Μαρίνα Καραγάτση, Κόρα Καρβούνη, Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Μαρία Μαγκανάρη, Χρήστος Μαλάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Λήδα Μανιατάκου, Καίτη Μανωλιδάκη, Χριστίνα Μαξούρη, Νεφέλη Μαρκάκη, Μπίλιω Μαρνέλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Μάξιμος Μουμούρης, Άρης Μπαλής, Ανδρέας Νάτσιος, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Πανταζάρας, Λένα Παπαληγούρα, Μάριος Παπούλιας, Ιωάννα Παππά, Στρατής Πασχάλης, Διονύσης Πιφέας, Κατερίνα Πολέμη, Πέτρος Πολίτης, Δανάη Σαριδάκη, Σοφία Σεϊρλή, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιάννης Σοφολόγης, Θάλεια Σταματέλου, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Τάρλοου, Αρετή Τίλη, Σίσσυ Τουμάση, Θανάσης Τριαρίδης, Βασιλική Τρουφάκου, Ειρήνη Φαναριώτη, Ορέστης Χαλκιάς.

Από σήμερα και κάθε μέρα θα προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα (www.poreiatheatre.com) και τα κοινωνικά δίκτυα του θεάτρου τα βίντεο των καλλιτεχνών (ένα κάθε μέρα), και στη συνέχεια το υλικό θα παραμένει στη σελίδα «Είμαστε όλοι Εδώ», για να έχει το κοινό τη δυνατότητα να επιστρέφει και να τα απολαμβάνει ανά πάσα στιγμή.

Το θέατρο Πορεία, αναμένοντας τις επίσημες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ, οραματίζεται ήδη την επόμενη μέρα, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, στην οποία η ασφάλεια του κοινού θα είναι στην ίδια προτεραιότητα με τη γνωστή σε όλους ποιότητα των παραγωγών μας. Σε όλο αυτό, ζητά τη συνδρομή του κοινού, την οποία χρήζει πιο σημαντική από ποτέ. Όλοι οι φίλοι του θεάτρου, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Πορεία μπορούν να κάνουν τη δωρεά τους, στηρίζοντας το θέατρο αλλά και τους κοινωνικούς του σκοπούς.

Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες, υπόσχονται πως δεν θα κουραστούν ποτέ να εργάζονται με καινοτόμες ιδέες, ώστε σύντομα να βρεθούν πάλι όλοι μαζί με το κοινό τους στο θέατρο Πορεία.

Δείτε το εισαγωγικό βίντεο της δράσης εδώ: