Η γεωγραφική κατανομή και η μέση ηλικία των κρουσμάτων του ιού στη χώρα καταγράφεται στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με χάρτη και διαγράμματα.

Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παρουσίασε επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τη διασπορά του κοροναϊού ανά περιοχές της Ελλάδας και ανά ηλικίες, καθώς  και την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του COVID-19.

Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από την αρχή της επιδημίας στη χώρα έως και τις 11 Μαΐου.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (11/05), τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου ήταν 10.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 2.726 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες.

Το ίδιο βράδυ έγινε γνωστό ότι απεβίωσε ένας 80χρονος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών από κοροναϊό  στην Ελλάδα στους 152.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 75 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 32 (62.5% άνδρες).

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, καταγράφονται στο νομό Αργολίδας, το νομό Καστοριάς και το νομό Ξάνθης.

Εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19:

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον κοροναϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3.974 (4.0%) ήταν θετικά στον κοροναϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).