Ακόμη 13 κρούσματα κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού ανέρχεται πλέον σε 2.691. Παράλληλα, καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 150.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 32 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Εξ αυτών, εννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω.

Συνολικά, 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, έχουμε δύο ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους και συνολικά 150 θανάτους στη χώρα. Από τα θύματα, 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη, ενώ το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η αναφορά στον Δημήτρη Κρεμαστινό

Αναφερόμενος στον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο κ. Τσιόδρας τον χαρακτήρισε διαπρεπή επιστήμονα, ενώ μίλησε και για την πολιτική του σταδιοδρομία, τονίζοντας πως άφησε πίσω του σπουδαίο έργο.

Εκ μέρους της επιτροπής και του υπουργείου Υγείας, ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού.

Τεστ αντισωμάτων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων, λέγοντας πως όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν τόσο αυξάνεται και το ποσοστό επιτυχίας αυτού του τεστ.

«Σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού, όπως έδειξε μελέτη σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του οργανισμού να εξουδετερώνει τον ιό» εξήγησε.

Πρόσθεσε, δε, πως άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια ανοσία. «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη για πόσο καιρό θα έχουν ανοσία».

Καλοκαίρι

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε εκτίμηση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που έκανε λόγο για πιθανό δεύτερο κύμα του ιού. «Η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι επαρκής για να μηδενίσει το ιό» είπε και τόνισε πως όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής.

Σημείωσε ωστόσο πως «μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία, θα περιμένουμε και θα δούμε δεν θέλω να μιλάω με πιθανότητες».

Δείτε την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα

Νέες συστάσεις Χαρδαλιά – «Λουκέτα» σε δύο καφέ μπαρ

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την πρωτοφανή συγκυρία.

Ακόμη, ενημέρωσε πως κατά την Πέμπτη δύο καφέ μπαρ παραβίασαν τα μέτρα στην Αθήνα και έβγαλαν τραπεζοκαθίσματα. «Φαινόμενα σαν αυτά αποτελούν πρόκληση για τους υπόλοιπους που αντιλαμβάνονται την κατάσταση και ακολουθούν τις οδηγίες» είπε σε αυστηρό τόνο.

Συνολικά, έχουν σημειωθεί 18 παραβάσεις σχετικές με την λειτουργία επιχειρήσεων και 414 παραβάσεις για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις.

Δείτε την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά

Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στα δύο στάδια επανεκκίνησης των επιχειρήσεων, δηλαδή αυτό της 4ης Μαΐου και στο προσεχές της Δευτέρας 11ης Μαΐου, λέγοντας πως θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανεστάλη η εργασία τους, και θα επαναλειτουργήσουν 93.000 επιχειρήσεις , δηλαδή το 35% όσων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στο δεύτερο στάδιο δηλαδή της επανεκκίνησης της οικονομίας, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.

Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Δείτε την ενημέρωση του κ. Παπαθανάση