Στα πρόθυρα μεγάλης οικονομικής κρίσης βρίσκεται η τουρκική οικονομία, μεσούσης της νομισματικής κρίσης που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποχωρεί σε επίπεδο – ρεκόρ έναντι του δολαρίου, την ώρα που οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για το μέλλον είναι δυσοίωνες.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία είχε ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του κοροναίού, η οποίοα ωστόσο έφερε στο φως τις δομικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή η υψηλή ανεργία, ο πληθωρισμός και τα μεγαλεπήβολα και πανάκριβα δημόσια έργα.

Υψηλή ανεργία, πληθωρισμός, νεποτισμός και φαραωνικά έργα που κατέληξαν σε πλήρη καταστροφή δείχνουν ότι η Τουρκία που οραματιζόταν ο Τούρκος πρόεδρος στηριζόταν σε πήλινα πόδια.

Η ισοτιμία έπεσε στις 7,26 λίρες ανά δολάριο, με τη λίρα να έχει χάσει το 18% της αξίας της φέτος υπό την πίεση και της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει έως τώρα 3.584 θύματα στη χώρα. Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν την πτώση τους καθώς η λίρα έχανε έδαφος, με την τιμή του ομολόγου που λήγει το 2030 να υποχωρεί κατά 2,5 σεντς.

Κινούμενη προς τη δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Τουρκία ζήτησε από τη αμερικανική Fed και άλλες Κεντρικές Τράπεζες να της δοθεί πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε σχεδόν 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η κατρακύλα της λίρας είναι ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε στο Λονδίνο από ξένες τράπεζες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον των θεσμικών οργάνων και δήλωσαν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις συναλλαγών». Αναφορές που ενισχύουν τις υποψίες ότι η Άγκυρα σκέφτεται να επιβάλει capital controls.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών μακροπρόθεσμα η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, καθώς διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί ενδέχεται να ανοίξουν εργοστάσια στη χώρα για να διατηρήσουν τις αλυσίδες παραγωγής, αλλά προς το παρόν η κατάρρευση της λίρας και της τουριστικής βιομηχανίας, της ατμομηχανής της τουρκικής οικονομίας, βρίσκουν τον Ερντογάν με ελάχιστους φίλους. Και ο μοναδικός που μπορεί να απαντήσει άμεσα σε ένα αίτημα της Άγκυρας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.