Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η πανδημία του κοροναϊού θα ωθήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προς τη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί, εδώ και πάνω από 300 χρόνια πριν σημειωθεί ανάκαμψη το 2021.

Δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά είπε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του κοροναϊού , αναφέροντας ότι αναμένει το βρετανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 14% το 2020 και να ακολουθήσει ανάκαμψη 15% το 2021.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αναμένει το βρετανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 14% το 2020 και να ακολουθήσει ανάκαμψη 15% το 2021.

Ένα τέτοιο σενάριο θα απαιτήσει πολύ σημαντικά μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

«Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές εξελίσσονται. Η Τράπεζα θα ενεργήσει όπως απαιτείται για να προσφέρει τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα που είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών αυτής της χώρας», δήλωσε ο διοικητής Άντριου Μπέιλι. «Αυτή είναι η απόλυτη και ακλόνητη δέσμευσή μας».

Η  Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1% και τον στόχο για αγορές ομολόγων –κυρίως βρετανικού κρατικού χρέους— στα 645 δισεκ. λίρες (797 δισεκ. δολάρια).

Υπερδιπλασσιασμός της ανεργίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αναμένεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας να μειωθεί κατά 25% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου με το ποσοστό της ανεργίας να υπερδιπλασιάζεται στο 9%.

Η τράπεζε τονίζει ότι η προοπτική για την οικονομία είναι «ασυνήθιστα αβέβαιη» προς το παρόν και εξαρτάται από την ανταπόκριση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στα μέτρα για την πανδημία.

Υποθέτει ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας και τα συρρικνωμένα πακέτα αμοιβών θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη, με τις βρετανικές οικογένειες να παραμένουν προσεκτικές για ψώνια και κοινωνικοποίηση για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Γκέρτγιαν Βλίχε, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γνωρίσει μια ύφεση «ταχύτερη και βαθύτερη από οτιδήποτε έχουμε δει τον τελευταίο αιώνα, ή πιθανόν αρκετούς αιώνες», λόγω της πανδημίας.

Η πρόβλεψη για το 2020 συμβαδίζει με την εκτίμηση του Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), ενός δημόσιου οργανισμού, που προέβλεψε μείωση 13% του ΑΕΠ φέτος.

Άνοδος της στερλίνας

Με την ανακοίνωση της απόφασης, η στερλίνα, η οποία προηγουμένως κινείτο πτωτικά έναντι του ευρώ και του δολαρίου, κατέγραψε άνοδο.

«Η Τράπεζα συνεχίζει να είναι αρκετά βέβαιη για μια ανάκαμψη τύπου ‘V’», δηλαδή μιας βαθιάς συρρίκνωσης της οικονομίας και στη συνέχεια μιας απότομης ανάκαμψης, σχολίασε η Λόρα Σούτερ, αναλύτρια στην AJ Bell.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τις ανακοινώσεις του για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που αναμένονται την Κυριακή.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από