Μετέωρη, παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις από την ΕΕ, παραμένει η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», που αποφασίστηκε στο πλαίσιο επιτήρησης της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Η απόφαση για την αποστολή πάρθηκε από τα κράτη – μέλη της ΕΕ στις 31 Μαρτίου και μέχρι σήμερα, τέσσερις βδομάδες μετά, δεν έχει καταστεί δυνατό να συσταθεί η αποστολή και ούτε να αρχίσει τις περιπολίες της. Το θέμα Επιχείρηση «Ειρήνη» τέθηκε για ακόμα μία φορά στο πρόσφατο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, όπου συζητήθηκαν εκ νέου λεπτομέρειες της αποστολής. Οι καθυστερήσεις, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, δεν οφείλονται σε διαφωνίες, αλλά κυρίως στη φύση των διαδικασιών και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει επιβάλει νέες προτεραιότητες και δεν έχει επιτρέψει την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των απαραίτητων δυνάμεων για την έναρξή της.

Ωστόσο οι συγκρούσεις στη Λιβύη συνεχίζονται και κλιμακώνονται διαρκώς ενώ είναι σαφής και η ανάμειξη της Τουρκίας που ενισχύει τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σάρατζ, με φόντο και τα τουρκολιβυκά μνημόνια, με τα οποία επιχειρείται επιβολή τετελεσμένων στο Αιγαίο. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο άλλωστε για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης, είναι και αυτό που κάνει την επιχείρηση ιδιαίτερης σημασίας για την Αθήνα, καθώς ευρωπαϊκά σκάφη θα επιτηρούν την περιοχή ανατολικά της Λιβύης, περιορίζοντας τις δυνατότητες τουρκικών προκλήσεων σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και τις προσπάθειες της Αγκυρας να στείλει εξοπλισμό στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Συμμετοχή

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στην επιχείρηση με ένα πολεμικό πλοίο έκαστη η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία. Επίσης Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία και Λουξεμβούργο έχουν ήδη συμφωνήσει στην παραχώρηση αεροσκαφών επιτήρησης και drones. Δημοσίευμα της «FAZ» σημείωνε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει στον σχεδιασμό της τη διάθεση ενός πολεμικού πλοίου, μέχρι τον Αύγουστο, ενώ το Βερολίνο σκοπεύει αρχικά πάντως να διαθέσει ένα αεροσκάφος ναυτικής αναγνώρισης P3C-Orion, το οποίο ειδικεύεται στην επιτήρηση της κυκλοφορίας των πλοίων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έχει ήδη συμφωνηθεί ότι την ηγεσία της επιχείρησης στη θάλασσα θα έχουν για το πρώτο εξάμηνο η Ιταλία και στη συνέχεια η Ελλάδα, με το ζήτημα να χαρακτηρίζεται σημαντικό λόγω της έντασης στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας. Διοικητής της «Ειρήνης» έχει οριστεί ο ιταλός υποναύαρχος Φάμπιο Αγκοστίνι και το αρχηγείο είναι στη Ρώμη.

Αντίθετος στην επιχείρηση «Ειρήνη» δήλωσε στον ΟΗΕ ο Σάρατζ, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν περιλαμβάνει εναέρια και χερσαία επιτήρηση, και αφήνει κενά στις δυνατότητες εξοπλισμού της πλευρά Χαφτάρ από την Αίγυπτο, ενώ η πλευρά Χαφτάρ χαιρέτισε την επιχείρηση, εκτιμώντας ότι θα ελεγχθούν οι κινήσεις της Τουρκίας.