Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί μετά από τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων κοροναϊού σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι.

Από την πρώτη στιγμή το ξενοδοχείο τέθηκε σε καραντίνα, ενώ σε καραντίνα τέθηκε όλο το Κρανίδι.

Ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, με την ελπίδα πως ο ιός θα μείνει περιορισμένος.

Χτες μάλιστα ελήφθησαν δείγματα από 170 κατοίκους στην Ερμιονίδα και τα αποτελέσματά τους αναμένονται σήμερα το βράδυ.

Μέχρι στιγμής μόνο ένας 17χρονος έχει εμφανίσει συμπτώματα, και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Οι υπόλοιποι δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα και προς το παρόν τα πνεύματα είναι ήρεμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας των πολιτών εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από 20:00 το βράδυ έως τις 08:00 το πρωί για δύο εβδομάδες.

Χαρδαλιάς: Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, που χθες βρέθηκε στην περιοχή, τόνισε πως τα μέτρα είναι κυρίως προληπτικά και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Την Τρίτη οι υγειονομικές αρχές προχώρησαν σε τεστ σε εργαζόμενους της περιοχής. Μετά την ιχνηλάτηση, αποφασίστηκε να γίνουν τεστ σε εργαζόμενους σε τράπεζες, χωράφια και καταστήματα της περιοχής, αλλά και αστυνομικούς, καθώς πιθανότατα έχουν έρθει σε επαφή με κάποιους από τους 150 που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό .

Ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου: Επικρατεί μεγάλη ανησυχία

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου στην Ερμιόνη Αργολίδας, Δόμνα Τορτοπίδου, όπου βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό 150 πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί.

Σύμφωνα με την κυρία Τορτοπίδου, το χρονικό της επιδημίας στην περιοχή ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, όταν βρέθηκε θετικό το πρώτο κρούσμα. Ωστόσο δε φάνηκε να επεκτάθηκε περαιτέρω. Στο ξενοδοχείο ο ιός φέρεται να μεταδόθηκε από μία υπάλληλο η οποία σταμάτησε την εργασία της στις 9 Απριλίου για λόγους υγείας.

Έκτοτε οι 150 φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου βρέθηκαν θετικοί αλλά ασυμπτωματικοί και όλος ο χώρος έχει τεθεί πλέον σε καραντίνα. Επικρατεί μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους φιλοξενούμενους καθώς διαμένουν εκεί και πολλά παιδιά.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα αν και βρέθηκε αρνητικό στον ιό.

Δήμαρχος Ερμιονίδας: Τα αποτελέσματα των 170 δειγμάτων θα κρίνουν την πορεία της υπόθεσης

Για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μίλησε και ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, επικρατεί ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες του δήμου Ερμιονίδας τόσο για τα ήδη υπάρχοντα θετικά δείγματα, αλλά και κυρίως για τα 170 άτομα από τα οποία πάρθηκαν χθες δείγματα και τα αποτελέσματά τους αναμένονται σήμερα το βράδυ.

«Πρόκειται για άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους πρόσφυγες. Αυτό θα κρίνει την πορεία και εξέλιξη της υπόθεσης», υποστήριξε ο δήμαρχος στο MEGA.

Τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή και πλέον έχουν ιαθεί πλήρως ήταν στις 6 και 7 Μαρτίου, ενώ το επόμενο που είχε σχέση με τη δομή ήταν μια υπάλληλος του ξενοδοχείου. «Θα φροντίσουμε να τηρηθούν τα μέτρα που πρέπει», τόνισε ο δήμαρχος.

Κρανίδι: Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στην δομή

Στην δομή φιλοξενούνται κατά πλειονότητα οικογένειες από το Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τον επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, το ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, έχει απολυμανθεί και η σίτιση των προσφύγων θα συνεχιστεί κανονικά, παρά το γεγονός ότι κλείνουν οι αγορές στην Ερμιονίδα.

«Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς τους ανθρώπους να λαμβάνουν συνεχή στήριξη και βοήθεια. Δε θα πρέπει να νιώσουν ούτε μία στιγμή ότι είναι μόνοι τους ή παραμελημένοι, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι επιβλαβείς τόσο για τους ίδιους, όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της, και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού», είπε αρχικά ο κ. Ρόκο, που πρόσθεσε ότι ομάδα του ΔΟΜ με ψυχολόγους, διερμηνείς, νομικούς συμβούλους και κοινωνικούς λειτουργούς, παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια. Προσωπικό του ΔΟΜ μάλιστα, θα «διασφαλίσει την παροχή γευμάτων σε μικρά παιδιά», δεδομένης της μη πρόσβασης στις τοπικές αγορές.

«Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο ΔΟΜ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές κι όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Άσυλου. Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπέρ της ασφάλειας των αιτούντων άσυλο, του προσωπικού του ΔΟΜ και του τοπικού πληθυσμού», πρόσθεσε ο Ρόκο.

Σε καραντίνα κι άλλες περιοχές στην Ξάνθη

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, σε καραντίνα μπαίνουν άλλα δύο χωριά στον νομό Ξάνθης. Οι κάτοικοι των χωριών Ζουμπούλι και Αρναούτι του Δήμου Μύκης, μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα με απαγόρευση οποιασδήποτε εισόδου και εξόδου από την περιοχή. Ο Δήμος, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία των 250 κατοίκων που κατοικούν στα δύο χωριά. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά την ανίχνευση θετικών, αλλά και υπόπτων κρουσμάτων στα δύο χωριά.