Έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η παρουσία της δημάρχου Κέρκυρας στη θεία λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή σε εκκλησία του νησιού, όπου μάλιστα προσφέρθηκε ακόμα και η Θεία Μετάληψη, παραβαίνοντας κάθε εντολή της κυβέρνησης -αλλά και της Ιεράς Συνόδου- που με βάση τις συστάσεις των ειδικών έχει αποφασίσει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η Θεία Λειτουργία καθώς και οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Βδομάδας να τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Αυτό, ωστόσο, που πυροδότησε τον σάλο που έχει ξεσπάσει είναι το γεγονός ότι η ίδια η δήμαρχος Κέρκυρας, η παρουσία της οποίας απαθανατίστηκε από τον φακό του corfunet.gr, πρωταγωνιστεί στο ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες προς τους πολίτες για να προφυλαχθούν από τη φονική πανδημία.

Μόλις λίγες ημέρες πριν, η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου με τηλεοπτικό της μήνυμα έκανε έκκληση στους δημότες να «μείνουν σπίτι διότι κινδυνεύει η ζωή τους».

Η κ. Υδραίου ενώ από τη μία ενημερώνει μέσω του βίντεο τους δημότες του νησιού της για την πρωτοφανή κρίση ζητώντας τους να μείνουν στα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, διότι «απειλείται η ευημερία τους, ακόμη και οι ζωές τους», και από την άλλη αψηφά την ίδια τη συμβουλή της.

Όπως αναφέρει το corfupress.gr, «η λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά και από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με συνέπεια όλοι όσοι συντονίστηκαν να γίνουν μάρτυρες της, όχι και τόσο κεκλεισμένων των θυρών, Θείας Λειτουργίας. Παρουσία περισσότερων από 3-4 ατόμων που επιτρέπονται από τα κυβερνητικά μέτρα ο Μητροπολίτης Κέρκυρας τέλεσε την ακολουθία της ημέρας. Στον Ιερό ναό παρόντες μάλιστα ήταν και η Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου αλλά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Δημήτρης Μεταλληνός, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, εκπρόσωποι φιλαρμονικών και ιερείς».

Τι λέει η έκθεση της αστυνομίας

Στην έκθεση που συνέταξαν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν έξω από το ναό και μπροστά από τις εισόδους προκειμένου να αποτρέψουν πιθανή συνάθροιση πιστών, ανέφεραν ότι οι πόρτες ήταν κλειδωμένες, ενώ δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πως κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής, συγκεκριμένα η δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μεταλληνός Δημήτριος και ο υπεύθυνος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, Φώτης Σκούρτης.

Η δήλωση Χαρδαλιά

Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά μόλις ενημερώθηκε για το θέμα:

«Ααυτά που συνέβησαν σήμερα (σ.σ. χθες) σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».

Η αντίδραση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Με ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπογραμμίζει δε ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Στην ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.»