Στις ελπίδες που υπάρχουν για την παρασκευή φαρμάκου προς αντιμετώπιση του κοροναϊού στην Ελλάδα, και μάλιστα έως τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΦ (Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας), Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει μια ελληνική ερευνητική προσπάθεια, η μελέτη Greco 19, η οποία ερευνά το φάρμακο με τη δραστική ουσία κολχικίνη για πιθανές επιπτώσεις και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες από τον κορωνοϊό, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελέσματα γι’ αυτήν τη μελέτη και για άλλες μελέτες θα έχουμε μέσα σε 2 μήνες» δήλωσε σχετικά ο Θεόδωρος Τρύφων.

Και πρόσθεσε: «Κάποια φάρμακα θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες φάσεις της θεραπείας του κορωνοϊού».

Τι δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα ελπιδοφόρα θεραπευτικά σχήματα

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσής του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας, όσον αφορά το νέο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με κοροναϊό.

«Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες, οι οποίες είναι διαθέσιμες στη χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους» εξήγησε ο καθηγητής.

Γίνονται κλινικές μελέτες με το φάρμακο, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία στη χώρα μας, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά.

Πέραν των προαναφερθέντων, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη χρήση ορού αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από τη λοίμωξη Covid -19.

Όπως δήλωσε, χρειάζονται 14 ημέρες από την ημέρα της αποθεραπείας προκειμένου να είναι καθαροί από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά τη λοίμωξη του κοροναϊού.