Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εισαγωγή του Μπόρις Τζόνσον σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει και πολιτικές εξελίξεις, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, να αναλαμβάνει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, όπως «αυτό κρίνεται απαραίτητο».

«Η δουλειά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί» δήλωσε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε «ασφαλή χέρια» στο Νοσοκομείο «St Thomas» του Λονδίνου.

«Η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι το σχέδιο του πρωθυπουργού μπορεί να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό» συνέχισε ο Ράαμπ.

Ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Βρετανό Πρωθυπουργό και στην εξέλιξη της υγείας του.

Σε δημοσίευμά της μάλιστα η Daily Mail περιγράφει λεπτό προς λεπτό πως επιδεινώθηκε η υγεία του Μπόρις Τζόνσον από τον κοροναϊό.

Στις 7 το απόγευμα μπήκε στην εντατική

Ήταν 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (σ.σ. 21:00 ώρα Ελλάδας) όταν η έκτακτη είδηση πως ο Μπόρις Τζόνσον μπαίνει στην εντατική έκανε τον γύρο όλου του κόσμου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που το βράδυ της Κυριακής είχε μπει στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στην Εντατική.

Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον πήρε το δρόμο προς την εντατική  όπου και του χορηγήθηκε οξυγόνο λίγη ώρα αφού ο αναπληρωτής τους και  υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, είχε τελειώσει την ενημέρωση των πολιτών για τον κοροναϊό.

Το γεγονός πως η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον ήταν κρίσιμη έγινε σαφές στους υπουργούς και τους συνεργάτες του το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν ο γιατρός του τον συμβουλεύσει να πάει στο νοσοκομείο.

Επίμονος πυρετός και δύσπνοια

Η Κυριακή ήταν η 10η μέρα απομόνωσης του Μπόρις Τζόνσον, αλλά ο πυρετός έπεφτε.

Στις 10:00 το πρωί, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς του, μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Γκόουβ, ο Ρισί Σουνάκ και ο Ματ Χάνοκ. Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε 45 λεπτά και όσοι ήταν παρόντες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την κατάσταση του Τζόνσον.

Τον περιέγραψαν χλωμό και σε ένταση, σημειώνοντας πως δυσκολευόταν να αναπνεύσει ενώ μιλούσε. Τέτοιες αναπνευστικές δυσκολίες φαίνεται να εμφάνισε ο Μπόρις Τζόνσον και το βράδυ της Δευτέρας με τους γιατρούς να του δίνουν τέσσερα λίτρα οξυγόνου και να τον μεταφέρουν στην Εντατική.

Χειροτέρευε μέρα με τη μέρα

Άνθρωποι που ήταν παρόντες στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής ήταν ξεκάθαροι πως ο Μπόρις Τζόνσον ήταν καταβεβλημένος.

«Τα συμπτώματά του επέμεναν. Ήταν σαφές πως δεν γινόταν καλύτερα. Αντίθετα, χειροτέρευε» είπε κορυφαίος αξιωματούχος.

Ο Τζόνσον ήθελε να μιμηθεί τον ήρωά του, Ουίνστον Τσόρτσιλ (σ.σ. είχε πάθει πνευμονία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) και δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο.

Όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για ακόμη έναν λόγο. Δεν θα ήθελε να δείξει αδύναμος».

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter μήνυμα προς τους πολίτες πως είναι καλά και σε καλή διάθεση.

«Χθες (σ.σ. την Κυριακή) το βράδυ, μετά τη συμβουλή του γιατρού μου, πήγα στο νοσοκομείο για κάποιες εξετάσεις ρουτίνας καθώς ακόμα έχω συμπτώματα από τον κορωνοϊό. Είμαι σε καλή διάθεση και σε επαφή με την ομάδα μου, καθώς δουλεύουμε μαζί για να νικήσουμε τον ιό και να κρατήσουμε του πάντες ασφαλείς.

Θα ήθελα να πω ευχαριστώ σε όλο το υπέροχο προσωπικό του NHS (σ.σ. βρετανικό ΕΣΥ), που προσέχει εμένα και άλλους αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι οι καλύτεροι της Βρετανίας. Μείνετε ασφαλείς όλοι και σας παρακαλώ να θυμάστε να μένετε σπίτι για να προστατεύσετε το NHS και να σώσετε ζωές», έγραψε ο ίδιος.

Ωστόσο ο γιατρός του ήταν ανένδοτος. Έπρεπε να μεταβεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Έτσι στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που οι Βρετανοί έβλεπαν το ιστορικό διάγγελμα από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός της πήγαινε στο St. Thomas.

Είχαν ετοιμάσει κρεβάτι εδώ και 6 μέρες για τον Τζόνσον

Ήταν η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος δημόσια και η εικόνα του έδειχνε πως ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήταν καλά.

Οπως αναφέρει μάλιστα η Guardian, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης ήταν έτοιμο ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο St. Thomas για τον Βρετανό πρωθυπουργό.