Να καθησυχάσει τους φόβους μερίδας του τύπου και πολιτών της Βρετανίας, για κενό εξουσίας στη χώρα, επιχειρεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος νοσεί με κοροναϊό, με μήνυμά του από το νοσοκομείο όπου εισήχθη το βράδυ της Κυριακής.

Ο Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως υποβάλλεται σε τεστ ρουτίνας για τα συμπτώματα του κοροναϊού, αλλά η διάθεσή του είναι καλή και βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα του.

Το μήνυμα Τζόνσον

«Κατόπιν συμβουλής του γιατρού μου, πήγα στο νοσοκομείο για μερικά τεστ ρουτίνας καθώς εξακολουθώ να έχω συμπτώματα του κοροναϊού», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Η διάθεσή μου είναι καλή και παραμένω σε επαφή με την ομάδα μου, καθώς εργαζόμαστε μαζί για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό και να κρατήσουμε όλους ασφαλείς».

Από την Ντάουνινγκ Στριτ ανακοινώθηκε πως το ηθικό του πρωθυπουργού «είναι υψηλό» σήμερα, αφού πέρασε μια «ήσυχη νύχτα» στο νοσοκομείο, όπου «παραμένει για παρακολούθηση».

«Ο πρωθυπουργός πέρασε μια ήσυχη νύκτα στο νοσοκομείο St Thomas στο Λονδίνο και το ηθικό του είναι υψηλό. Παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού επαναλαμβάνοντας πως ο 55χρονος Τζόνσον παραμένει στα ηνία της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης της Βρετανίας μετέβη στο νοσοκομείο έπειτα από συστάσεις του γιατρού του, καθώς τα συμπτώματά του (έντονος βήχας και υψηλός πυρετός) από τον κοροναϊό εξακολουθούν να τον ταλαιπωρούν εδώ και δέκα μέρες.

Τι γράφει ο Βρετανικός τύπος

Η εφημερίδα Times γράφει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ιδία μέσα στο νοσοκομείο St Tomas, κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου του χορηγήθηκε οξυγόνο.

Προσθέτει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι δεν επρόκειτο για μία επείγουσα εισαγωγή, αντίθετα, ο γιατρός του συνέστησε περαιτέρω εξετάσεις σε νοσοκομείο.

Η Daily Mail επίσης σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «δέχθηκε θεραπεία με οξυγόνο» κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και ότι θα υποβληθεί σε εξετάσεις για την κατάσταση της υγείας του.

Αναφέρεται επίσης σε ισχυρισμούς ότι «έθεσε σε κίνδυνο την υγεία του» επειδή συνέχισε να εργάζεται σκληρά παρά τις εκκλήσεις να παραδώσει την διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, ενόσω βρίσκεται σε ανάρρωση.

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως διαβεβαιώνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ικανός να μείνει στην ηγεσία της χώρας και ότι θα επιστρέψει πολύ σύντομα στο σπίτι του.

Ανησυχία για κενό εξουσίας στη Βρετανία

Στη Βρετανία, πάντως, μερίδα του Τύπου και των πολιτών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στην ηγεσία της χώρας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ προέδρευσε το πρωί της καθημερινής συνεδρίασης του κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο χειρίζεται την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ακυρώθηκε.

Ο Ράαμπ εξάλλου έχει οριστεί ως αντικαταστάτης του Τζόνσον, σε περίπτωση που ο δεύτερος είναι ανίκανος να παραμείνει στη διακυβέρνηση της Βρετανίας.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, παρά τις συνεχείς βεβαιώσεις του ότι είναι καλά, εμφανίστηκε σε βίντεο και φωτογραφίες καταβεβλημένος και κόκκινος, κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσής του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων με το κυβερνητικό του επιτελείο έδειχνε ιδιαίτερα καταβεβλημένος με τα μάτια του να είναι κατακόκκινα – μια εικόνα που επέκριναν αρκετά μέσα ενημέρωσης.

Βουλευτής των Συντηρητικών, στο μεταξύ, δήλωσε στην Telegraph πως ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να σταματήσει προσπαθεί να αντιγράψει το παράδειγμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αντίθετα να επιτρέψει σε κάποιον υπουργό του να αναλάβει την εθνική προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο κοροναϊός.