Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθεί συστηματικά και με ιδιαίτερη προσοχή την εξελισσόμενη πανδημία της νόσου Covid-19, η οποία προκαλείται από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, όπως αναφέρει η Σύγκλητος της Ακαδημίας σε σημερινή ανακοίνωση της.

Μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας προγραμματίζει τη διεξαγωγή μελετών ανάπτυξης ανοσίας του ελληνικού πληθυσμού μέσω της ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του ιού.

Ακόμη, δημιουργεί συλλογές βιολογικού υλικού από πάσχοντες με τη νόσο Covid-19.

Όπως επισημαίνει η Ακαδημία, τα αρμόδια επιστημονικώς μέλη της -ιατροί και βιολόγοι- είχαν εγκαίρως επισημάνει ότι βάσει των δεικτών δημόσιας υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας (γερασμένος πληθυσμός, περιορισμένος αριθμός κλινών εντατικής θεραπείας, ορισμένες ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιπολασμός καπνίσματος κλπ) απαιτείται η άμεση λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Με βάση τα ανωτέρω, η Ακαδημία Αθηνών διέκοψε τις πάσης φύσεως συνεδριάσεις των πολυμελών συλλογικών οργάνων της και τις ομαδικές εκδηλώσεις της ήδη από τις 5 Μαρτίου.

Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, όπως αναφέρει η Ακαδημία, «προϋποθέτει, πέραν της εφαρμογής των ορθώς ληφθέντων περιοριστικών μέτρων πολιτικής προστασίας, την ουσιαστική συμβολή των ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και την συντονισμένη δράση του ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ακαδημία Αθηνών επισημαίνει επίσης, ότι «η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η στρατηγική εξόδου από την κρίση απαιτεί εντατικές ερευνητικές προσπάθειες στον τομέα της βιολογίας και επιδημιολογίας του ιού, καθώς και της ανάπτυξης θεραπειών και εμβολίων».

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή με το εξειδικευμένο επιστημονικό του προσωπικό και τις σύγχρονες ερευνητικές του υποδομές.

Συγκεκριμένα:

α) έχει δρομολογήσει τη διενέργεια μοριακών διαγνωστικών αναλύσεων για την ανίχνευση του ιού στον πληθυσμό,

β) πραγματοποιεί μετρήσεις βιο-δεικτών φλεγμονής και ανοσολογικής απάντησης για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής για τους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας,

γ) προγραμματίζει τη διεξαγωγή μελετών ανάπτυξης ανοσίας του πληθυσμού μέσω της ανίχνευσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού,

δ) δημιουργεί προτυποποιημένες συλλογές βιολογικού υλικού από πάσχοντες με τη νόσο Covid-19, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκπόνηση μελετών με αντικείμενο την κατανόηση της μοριακής εξέλιξης του ιού στον ελληνικό πληθυσμό και της αλληλεπίδρασης του ιού με τα κύτταρα του ανθρώπου με σκοπό την ταυτοποίηση νέων φαρμακευτικών στόχων και

ε) σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, διερευνάται η σχέση μεταξύ των επιπτώσεων του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα και των επικρατουσών κλιματολογικών-περιβαλλοντικών συνθηκών.

Επίσης, το Κέντρο Ερευνών Θεωρητικών και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, που συνεργάζεται με το ΙΙΒΕΑΑ, έχει αναπτύξει έγκυρα μοντέλα πρόβλεψης της διάδοσης του ιού, τα οποία είναι χρήσιμα για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό διαχείρισης της επιδημίας. Το συνεργαζόμενο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλ. Φλέμιγκ» αναπτύσσει ζωϊκά πρότυπα μελέτης της λοίμωξης και της φλεγμονής, με σκοπό την κατανόηση της παθογένειας που προκαλείται από τον ιό.

Τέλος, στον τομέα της περίθαλψης των πασχόντων με τη νόσο Covid-19, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ακαδημαϊκοί, και ιδίως οι εντατικολόγοι, προσφέρουν ιατρικές συμβουλές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από