Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπρουκντέιλ της Νέας Υόρκης, οι ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες, κρεβάτια ασθενών κατακλύζουν τους διαδρόμους, τη στιγμή που το νεκροτομείο δεν έχει χώρο να δεχτεί άλλα πτώματα από τον κοροναϊό.

Ο φονικός ιός, δηλώνει η δρ Αράμπια Μολέτ στο εκτενές ρεπορτάζ του CNN, έχει μετατρέψει το νοσοκομείο κυριολεκτικά σε «εμπόλεμη ζώνη».

«Μια κλινική εμπόλεμη ζώνη» δηλώνει η ίδια, ιατρός στο τμήμα εντατικής στο νοσοκομείο του Μπρουκντέιλ. «Κάθε μέρα που έρχομαι, αυτό που αντικρίζω είναι ο πόνος, η απελπισία και οι αδυναμίες στην υγειονομική περίθαλψη».

Όπως περιγράφει, παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε πολλά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ.

Το νοσοκομείο Μπρουκντέιλ, το οποίο βρίσκεται σε μια από τις φτωχότερες γειτονιές της Νέας Υόρκης, επέτρεψε την πρόσβαση στο CNN προκειμένου να δει από κοντά τη μάχη που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά του Covid-19.

Το προσωπικό του νοσοκομείου δηλώνει ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, καθώς και την ανάγκη για ομοσπονδιακούς πόρους και βοήθεια από το κοινό προκειμένου να συνεχίσουν να δίνουν τον καθημερινό του αγώνα για την καταπολέμηση του ιού. «Ελπίζουμε ότι, αν οι άνθρωποι γίνουν πιο κοινωνικά υπεύθυνοι και μείνουν σπίτι κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλύνουν την καμπύλη, θα αποβάλλουν αρκετή από την πίεση των εντατικών μονάδων» δηλώνει η Μολέτ.

Μεγάλη προσέλευση ασθενών, έλλειψη πόρων

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή περιθάλπει περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, ενώ 78 επιπλέον ασθενείς νοσηλεύονται περιμένοντας το αποτέλεσμα του τεστ. Μόνο την Κυριακή, τουλάχιστον 20 ασθενείς εξέπνευσαν σε αυτό το νοσοκομείο.

Με την έξαρση του ιού στην πόλη, το νοσοκομείο δέχθηκε μια αναπάντεχη εισροή ασθενών. Αναγκαζόμενο να ανοίξει ορόφους που έμεναν χρόνια κλειστοί, το νοσοκομείο μετέτρεψε επίσης το παιδιατρικό τμήμα σε περιοχή απομόνωσης για τον Covid-19.

Για να διαχωρίσουν τον χώρο από τις άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοί του κρεμούν πλαστικά σεντόνια στους τοίχους κολλώντας τα με ταινία για να μην πέσουν.

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, το νοσοκομείο Μπρουκντέιλ πασχίζει να διαχειριστεί τις αυξημένες ανάγκες καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς έρχονται για νοσηλεία.

«Χρειαζόμαστε στολές, γάντια, μάσκες και περισσότερους αναπνευστήρες» τονίζει η Μολέτ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο αλλά και ψυχολογική στήριξη. Δεν είναι εύκολο να έρχεται κανείς εδώ γνωρίζοντας τι πρόκειται να αντιμετωπίσει».

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά είχε θεωρήσει υπερβολικό το αίτημα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης για παροχή 30.000 περισσότερων αναπνευστήρων στην πολιτεία. «Δεν πιστεύω ότι χρειάζεστε 40.000 ή 30.000 αναπνευστήρες» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Fox News την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η δρ Έιμι Πλασένσια, επικεφαλής γιατρός στο Μπρουκντέιλ, επιμένει πως το νοσοκομείο έχει «κρίσιμη έλλειψη αναπνευστήρων». «Οι αναπνευστήρες χρησιμοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναπνεύσουν, όταν οι ίδιοι αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους» λέει η Πλασένσια.

«Σίγουρα κανένας γιατρός δεν θέλει να βρεθεί στη θέση όπου πρέπει να αξιολογεί περιπτώσεις ασθενών ανάλογα με τη διαθεσιμότητα πόρων» υποστηρίζει η γιατρός, επισημαίνοντας όμως πως «μέσα σε αυτή την εθνική κρίση, μπορεί να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο».

Ξεχειλίζει από σορούς το νεκροτομείο

Την ίδια ώρα, η Έντουαρντς δηλώνει ότι το τμήμα του νεκροτομείου μπορεί να διατηρήσει συνήθως περίπου 20 σορούς, ωστόσο αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει ήδη «περάσει πάνω από αυτό τον αριθμό».

Το νοσοκομείο έχει τώρα ένα φορτηγό ψυγείο που παρείχε το κράτος για να βοηθήσει με το πλεόνασμα των σορών.

«Το πιο τρομακτικό είναι ότι οι συγγενείς των θυμάτων δεν μπορούν να πάρουν τους συγγενείς τους και να τους θάψουν όπως συνήθως» λέει η Έντουαρντς. «Τα γραφεία κηδειών είναι γεμάτα».

Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν επιπλέον κρεβάτια εν αναμονή ακόμη περισσότερων ασθενών τις ερχόμενες εβδομάδες, καταλήγει η Έντουαρντς.

Δείτε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του CNN: