Πάνω από 36.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο από την πανδημία του κοροναϊού, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος σε κρούσματα και σε νεκρούς, αφού εκεί έχουν καταγραφεί πάνω από 26.000 θάνατοι στους συνολικά 36.873 θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου John Hopkins.

Με 11.591 νεκρούς, η Ιταλία παραμένει η χώρα με τα περισσότερα θύματα στον κόσμο. Ακολουθούν η Ισπανία (7.340 νεκροί) και η Κίνα (3.304), απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Περισσότερα από 766.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 183 χώρες και εδάφη: 408.203 στην Ευρώπη, περίπου 155.000 στις ΗΠΑ και τον Καναδά (με 2.635 θανάτους στις δύο αυτές χώρες) και 106.609 στην Ασία (3.827 θάνατοι).

Δίχως τελειωμό το δράμα της Ιταλίας – Προτείνεται «Σπιναλόγκα» για τους νοσούντες

Μια τραγωδία που δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί γράφεται κάθε μέρα στην Ιταλία με τους νεκρούς να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 812 νεκρούς το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 11.591.

Παράλληλα, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 4.050 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 101.739.

Επιπλέον, από τους νοσούντες 3.981 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 27.795 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 42.752 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Διάγραμμα της Corriere della Serra δείχνει την εκθετική αύξηση του ιού στη γειτονική μας χώρα.

Τα μέτρα που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση για να τιθασεύσει την διασπορά του κοροναϊού δεν φαίνεται ν’ αποδίδουν κι ίσως θα πρέπει να αλλάξει την στρατηγική της, ορίζοντας ειδικά κέντρα υποδοχής για να αποκοπούν τα ύποπτα κρούσματα από τις οικογένειές τους, υποστηρίζει σήμερα διαπρεπής επιστήμονας της χώρας.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας Αντρέα Κρισάντι, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Capital υποστηρίζει πως τα νέα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα είναι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από κοροναϊό μέσω της επαφής με μέλη της οικογένειάς τους στα σπίτια τους.

Ο ίδιος τόνισε πως αντί να καλούν οι αρχές τον κόσμο με ήπια συμπτώματα να αυτοπεριορίζεται στα σπίτια του, θα πρέπει απεναντίας να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής, ώστε να τους αποκόπτουν από την επαφή με την οικογένειά τους, όπως είχε γίνει και στην Κίνα, όπου η επιδημία είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

«Εάν κάποιος θέσει το ερώτημα, γιατί παρ’ όλα τα περιοριστικά μέτρα, ακόμη διαπιστώνουμε προσβολές, έχουν άραγε θέσει πρώτα το ερώτημα εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που νοσούν κατ’ οίκον έχουν μεταδώσει τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους;» αναρωτήθηκε ο Κρισάντι.

«Κατά την άποψή μας, η μετάδοση γίνεται στο σπίτι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Χρειάζεται να είμαστε πιο επιθετικοί στην διάγνωση της ασθένειας σε ανθρώπους που νοσούν στο σπίτι», δηλώνει, προσθέτοντας «χρειάζεται να πάμε σπίτια τους, να τους ελέγξουμε, να εξετάσουμε και τους οικείους τους, τους φίλους και τους γείτονες και όλοι όσοι διαγνωσθούν θετικοί θα πρέπει να απομακρυνθούν, εάν νοιώθουν ακόμη καλά, σε κέντρα υποδοχής έξω από τις κατοικίες τους».

«Χρειαζόμαστε βοήθεια»: Κραυγή αγωνίας από τη Νέα Υόρκη

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν τη Δευτέρα συνολικά πάνω από 155.000 κρούσματα κοροναϊού και 2.854 θανάτους.

Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στη Νέα Υόρκη, η οποία καταγράφει τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων (66.497) και των θυμάτων (1.218).

Το πρωί, στο λιμάνι της Νέας Υόρκης κατέπλευσε το εντυπωσιακό στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο USNS Comfort, χωρητικότητας 1.000 κλινών.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως δεν αρκεί καθώς ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ‘Αντριου Κουόμο απηύθυνε σήμερα ισχυρή έκκληση προς τους επαγγελματίες του τομέα υγείας αλλού, να μεταβούν στην πολιτεία και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας λόγω του νέου κοροναϊού.

«Σας παρακαλώ, ελάτε τώρα να μας βοηθήσετε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς στο Μανχάταν. «Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Υποσχέθηκε πως οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας της Νέας Υόρκης θα ανταποδώσουν τη χάρη, προσφέροντας βοήθεια σε άλλα μέρη της χώρας που ίσως χρειαστούν βοήθεια στο μέλλον.

«Σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν κόκκινες και μπλε πολιτείες, δεν υπάρχουν κόκκινα και μπλε θύματα. Είναι κόκκινα, άσπρα και μπλε. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις», είπε.

Καταρρέουν τα νοσοκομεία στη Γαλλία

Η Γαλλία έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο που ξεπερνά τα 3.000 θύματα από τον ιό, καθώς κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο άλλους 217 θανάτους. Παράλληλα, τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 44.550.

Η χώρα καταγράφει αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων θανάτων και των αριθμό των ατόμων που έχουν διασωληνωθεί.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Γαλλίας έχει καταρρεύσει πλήρως υπό το βάρος του όγκου των ασθενών με Covid-19.

Με τρένα και ελικόπτερα, γίνονται «εξαγωγές» ασθενών σε σοβαρή κατάσταση από το Παρίσι και την ανατολική Γαλλία σε Ελβετία, Γερμανία και Λουξεμβούργο.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της χώρας ότι οι δυσκολότερες εβδομάδες στην μάχη κατά της επιδημίας βρίσκονται μπροστά και οι γιατροί στην πρωτεύουσα δήλωναν σήμερα ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται κοντά σε σημεία κορεσμού.

«Σήμερα η μονάδα πνευμονολογίας ήταν όσο πιο πλήρης μπορούσε να είναι», δήλωσε στο Reuters ο Ζερόμ Πινό, γιατρός στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι.

«Το να βρούμε χώρο σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι ένας ατελείωτος πονοκέφαλος. Διερωτόμαστε αν μπορούμε να μεταφέρουμε αυτό τον ασθενή σε αυτή την μονάδα για να δεχθούμε άλλον ασθενή. Είναι ένας αδιάκοπος αγώνας».

Η Γαλλία έχει ήδη διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ από 5.000 σε 10.000 μετά την έναρξη της κρίσης και η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο δεσμεύτηκε να τις αυξήσει γρήγορα σε 14.500.

Καλά νέα από Ισπανία: Μειώνεται ο ρυθμός των κρουσμάτων και των θανάτων

Ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων επιβραδύνεται συνεχώς από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας στην Ισπανία, όπου οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι κοντά.

Ελαφρά μείωση του αριθμού των νεκρών της επιδημίας Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε στην Ισπανία, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα 812 νέους θανάτους μετά το ρεκόρ των 838, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας είναι 7.340.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ισπανία ανήλθε σε 85.195, έναντι 78.797 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.398 νέα κρούσματα.

Παράλληλα, ο αριθμός των ιαθέντων αυξήθηκε και έφθασε κοντά στις 17.000.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το Σάββατο νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 απαγορεύοντας την έξοδο από το σπίτι για την μετάβαση στην εργασία όλων των εργαζομένων σε μη νευραλγικούς τομείς μέχρι τις 11 Απριλίου