Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι προειδοποίησε την Κυριακή ότι «ο νέος τρόπος ζωής» στο Ιράν πιθανότατα να είναι παρατεταμένος, καθώς οι δηλωμένοι θάνατοι του από τον νέο κοροναϊό ανήλθαν σε 2.640.

Η ισλαμική δημοκρατία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται χειρότερα από τον ιό, ο οποίος ξεκίνησε αρχικά στην Κίνα. Το Ιράν ανακοίνωσε τις πρώτες περιπτώσεις λοίμωξης στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά ένας ανώτερος υπάλληλος στον τομέα της υγείας αναγνώρισε ότι ο ιός ήταν πιθανό να είχε ήδη φτάσει στο Ιράν τον Ιανουάριο.

Κρούσματα, νεκροί και νέες ενημερώσεις

Στην καθημερινή του ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούστ Τζαχάνπορ δήλωσε ότι 123 περισσότεροι άνθρωποι στο Ιράν είχαν πεθάνει από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες. Αναφέρει 2.901 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον COVID-19, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των επίσημα επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε 38.309.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 12.391 από τους νοσηλευόμενους έχουν αναρρώσει και 3.467 βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση. «Πρέπει να προετοιμαστούμε να ζήσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι να ανακαλυφθεί μια θεραπεία ή ένα εμβόλιο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Ο νέος τρόπος ζωής που έχουμε υιοθετήσει είναι προς όφελος όλων», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτές οι αλλαγές θα πρέπει πιθανώς να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο χρονικό διάστημα».

Μετά από εβδομάδες που δεν επέβαλαν μέτρα κλειδώματος ή απομόνωσης, η Τεχεράνη αποφάσισε την Τετάρτη να απαγορεύσει όλα τα υπεραστικά ταξίδια τουλάχιστον μέχρι τις 8 Απριλίου. Χωρίς επίσημη καραντίνα, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προτρέψει τους Ιρανούς να παραμείνουν στο σπίτι «όσο το δυνατόν περισσότερο».

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε ορισμένες επαρχίες έκλεισαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το μέτρο επεκτάθηκε αργότερα σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά την προειδοποίηση του Ρουχάνι, η επανέναρξη των σχολείων μετά τις φετινές περσικές Πρωτοχρονιάτικες διακοπές από τις 19 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου φαίνεται απίθανη.

Σε μια θετική σημείωση, ο Ρουχάι δήλωσε ότι από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της υγείας και τους γιατρούς του είχαν πει ότι «σε ορισμένες επαρχίες περάσαμε την αιχμή (της επιδημίας) και βρισκόμαστε σε πτωτική τροχιά».

Πολλοί ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αξιόλογες φιγούρες έχουν μολυνθεί από το νέο κοροναϊό, μερικοί από τους οποίους έχουν πεθάνει. Η πιο πρόσφατη περίπτωση μόλυνσης ήταν ο Mohammad-Reza Khatami, αδελφός του πρώην προέδρου Mohammad Khatami και πρώην αναπληρωτής ομιλητής του κοινοβουλίου.

Σήμερα νοσηλεύεται, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο Iraj Harirchi, αναπληρωτής υπουργός Υγείας που βγήκε θετικός τον ιό στα τέλη Φεβρουαρίου, επέστρεψε στη δημόσια ζωή και εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να τονίσει τις προφυλάξεις ασφαλείας.

Πηγή: france24.com