Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα προσέλκυσε χθες Παρασκευή εκδηλώσεις συμπάθειας από μέρους συμπατριωτών του, εξομολογούμενος ότι δεν είναι σε θέση να πάει στον κουρέα τελευταία, αφού όλα τα εμπορικά καταστήματα που δεν θεωρούνται ζωτικής σημασίας έχουν κλείσει, για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού.

Μια τούφα μαλλιών

Ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει διάγγελμα μπροστά στις κάμερες, ο 78χρονος πρόεδρος, που χαίρει γενικού σεβασμού στην Ιταλία, έβηξε ελαφριά, καθάρισε τη φωνή του και ζήτησε συγγνώμη, ενώ μια φωνή εκτός πλάνου – του συμβούλου του Τζοβάνι Γκράσο – του υπεδείκνυε να φτιάξει μια τούφα μαλλιών που πέταγε.

Ο ασπρομάλλης αρχηγός του κράτους δοκίμασε, χωρίς πολλή σιγουριά, να ισιώσει τα μαλλιά του με το χέρι, πριν πει αμήχανα, με υποψία χαμόγελου, «Ε, Τζοβάνι, αφού δεν πάω πια στον κουρέα…» (βίντεο, κάτω).

Αφού μαγνητοσκοπήθηκε το διάγγελμα, μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, χωρίς όμως να έχει κοπεί στο μοντάζ ο διάλογος.

Το Κυρηνάλιο ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, αλλά αφού η ετικέτα «Ε, Τζοβάνι» ήδη συγκαταλεγόταν στις πλέον χρησιμοποιούμενες από τους χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στην Ιταλία.

Αίσθηση του μέτρου

Στο διάγγελμά του, το δεύτερο αφότου άρχισε η πανδημία του κοροναϊού στην Ιταλία, ο Ματαρέλα απευθύνθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες: «Ολοι πρέπει να κατανοήσουν πλήρως, πριν να είναι πολύ αργά, τη σοβαρότητα της απειλής για την Ευρώπη».

Ο Ματαρέλα, βετεράνος πολιτικός, γεννημένος στη Σικελία, επαινείται συχνά διότι επιδιώκει πάγια συναίνεση, επιδεικνύει αίσθηση του μέτρου και απλότητα. Παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής.

Η Ιταλία, όπου ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας διαπιστώθηκε πριν ένα μήνα, στα τέλη Φεβρουαρίου, θρηνεί πλέον 9.134 νεκρούς και 86.498 κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από