Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του κορωνοϊού και δικαίως δέχονται την ευγνωμοσύνη όλων για τη γενναία και ακούραστη προσφορά τους.

Ομως η κρίση, γράφει το Politico, έχει αναδείξει κάποιους αναπάντεχους ήρωες που δείχνουν εφευρετικότητα και αλληλεγγύη στον αγώνα εναντίον της πανδημίας που ταράζει τον πλανήτη.

1. Επιστολογράφοι

Δίνοντας ελπίδα

Γιατρός του νοσοκομείου Princesa της Μαδρίτης ζήτησε από τους Ισπανούς να γράψουν γράμματα στους χιλιάδες ασθενείς του ιού που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Βρίσκονται σε απομονωμένα δωμάτια όπου τους επισκέπτονται μόνο γιατροί και νοσηλευτές, μια κατάσταση ιδιαίτερα τραυματική. Ο γιατρός ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν επιστολές σε αυτούς τους ασθενείς, περιγράφοντάς τους λίγο τη ζωή τους, προτρέποντάς τους να δώσουν τη μάχη για την επιβίωση. Η προτροπή του έγινε viral και ο Ιατρικός Σύλλογος της Μαδρίτης ανακοίνωσε πως έλαβε 30.000 τέτοιες επιστολές που μοιράστηκαν σε ασθενείς σε νοσοκομεία όλης της πόλης.

2. Μάγειρες – σεφ

Φροντίζοντας όσους

έχουν ανάγκη

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ομάδα εθελοντών Σιχ  ξεκίνησε μια υπηρεσία διανομής κατ’ οίκον δωρεάν, προκειμένου να μεταφέρει 1.000 σπιτικά γεύματα σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα. Η Κλερ Σμάθι, σεφ του λονδρέζικου Core, με δύο αστέρια Michelin, με την ομάδα της μαγειρεύουν δωρεάν φαγητά για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία και τους αστυνομικούς της περιοχής. Παρόμοιες πρωτοβουλίες πήρε και το βραβευμένο εστιατόριο Alina του Νικ Κοκόνα στο Σικάγο και άλλα.

3. Καθαρίστριες

Προστασία για όλους

Γιατροί και νοσηλευτές τονίζουν διαρκώς τη σημαντική δουλειά των εργαζομένων στην καθαριότητα των νοσοκομείων που δουλεύουν μέρα – νύχτα για να απολυμάνουν γενικώς αλλά κυρίως τα δωμάτια όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με Covid-19. Σημαντική είναι η δουλειά τους σε όλα τα κτίρια. Η καθαρίστρια της ισπανικής Βουλής Βαλεντίνα Σεπέντα έγινε διάσημη σε όλη τη χώρα όταν οι κάμερες την εντόπισαν να καθαρίζει με μεγάλη επιμέλεια το έδρανο του ομιλητή στην τελευταία συνεδρίαση, πριν τεθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

4. Ταμίες

Επιτρέποντας στην

οικονομία να κινείται

Επειδή οι ταμίες πηγαίνουν κάθε μέρα στη δουλειά, οι Ευρωπαίοι μπορούν ακόμα να αγοράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι ταμίες που, προφανώς, δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, καθώς έρχονται σε επαφή με χιλιάδες άτομα. Πέραν από τα όσα βλέπουν τα μάτια τους – μέχρι και μάχες για το χαρτί τουαλέτας μεταξύ των πελατών.

5. Καλλιτέχνες

Διασκεδάζοντας

ολόκληρες χώρες

Μεγάλοι καλλιτεχνικοί θεσμοί μεταδίδουν δωρεάν παραστάσεις μέσω Διαδικτύου, όπως το Μet στη Νέα Υόρκη και το Ancienne Belgique τις Βρυξέλλες. Ο γερμανός πιανίστας Ιγκόρ Λέβιτ πραγματοποιεί καθημερινά κοντσέρτα στο σπίτι του που μεταδίδονται διαδικτυακά. Το ίδιο κάνουν και αρκετοί καλλιτέχνες στη χώρα μας.

6. Αρτοποιοί

Ζυμώνοντας κάθε

μέρα ψωμί

Οταν ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι Γάλλοι κατά χιλιάδες έσπευσαν στα social media να ρωτήσουν τι θα γίνει με το πιο βασικό: τα αρτοποιεία. Η χώρα ανάσανε με ανακούφιση όταν διευκρινίστηκε ότι οι 30.000 φούρνοι της Γαλλίας θα παραμείνουν ανοιχτοί. Οι αρτοποιοί εκεί, όπως και σε όλες τις χώρες, συνεχίζουν να ξυπνούν στις 4 το πρωί για να έχουμε καθημερινά ζεστό ψωμί.

7. Δημιουργοί

απολυμαντικών

Σκοτώνοντας τον ιό

Καθώς υπάρχει παντού έλλειψη απολυμαντικών, αρκετές επιχειρήσεις έδρασαν γρήγορα. Ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής ποτών στη Σκωτία βρήκε τις οδηγίες του ΠΟΥ για τα συστατικά των απολυμαντικών και έφτιαξε απολυμαντικά για τους εργαζομένους στην υγεία. Το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί.

8. Μοδίστρες

Ράβοντας μάσκες

Στην Πολωνία μοδίστρες προσφέρθηκαν να ράβουν μάσκες αντί για εσώρουχα. Στην Ιταλία μια πρώην βιομηχανία κατασκευής ρούχων στο Γκροσέτο άνοιξε και πάλι το εργοστάσιό της για να φτιάχνει μάσκες – περίπου 4.000 την ημέρα. Στο Βέλγιο όλες οι μοδίστρες εταιρείας κατασκευής ιατρικών στολών ετοιμάζουν τώρα μάσκες. Και στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο τέσσερις Αφγανές προσφέρθηκαν να φτιάχνουν μάσκες στις υπάρχουσες ραπτομηχανές.

9. Οδοκαθαριστές

Κρατώντας τους δρόμους καθαρούς

Παρά τους κανόνες για την κοινωνική αποστασιοποίηση, οι εργάτες του δήμου περνούν καθημερινά με τα απορριμματοφόρα, συνεχίζοντας το τιτάνιο έργο της καθαριότητας σε όλες τις γειτονιές χωριών και πόλεων.

10. Επιχειρηματίες

Προσφέροντας στους

εργαζομένους

Εταιρείες Airbnb στην Πορτογαλία θέτουν τα άδεια διαμερίσματα στη διάθεση των εργαζομένων στην υγεία, δωρεάν. Δωμάτια που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία ώστε γιατροί και νοσοκόμες να μη μετακινούνται. Στη Βρετανία ο παλιός ποδοσφαιριστής Γκάρι Νέβιλ ανακοίνωσε ότι προσφέρει δωρεάν τα ξενοδοχεία του για τους εργαζομένους σε νοσοκομεία.

11. Γείτονες

Φροντίζοντας

την κοινότητα

Σημειώματα σε ασανσέρ και εισόδους που γράφουν «Θα κάνουμε εμείς τα ψώνια σας. Πείτε μας τι χρειάζεστε». Πρωτοβουλίες για τηλεφωνική επικοινωνία με ανθρώπους που μένουν μόνοι τους. Η κοινότητα αναδημιουργείται μέσα από μικρές κινήσεις αλληλεγγύης. Κανείς μόνος.