Στην Ισπανία η κατάσταση όλο και χειροτερεύει, καθώς η χώρα φτάνει σε αριθμούς την Ιταλία, χωρίς ακόμη να έχει φτάσει στο απόγειο της έξαρσης.

Τα στοιχεία της Δευτέρας είναι τρομακτικά:

O αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 2.182, ενώ 462 είναι τα νέα θύματα το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια ώρα η καραντίνα στη χώρα να παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου, ενώ το μόνο θετικό είναι πως έχουν μειωθεί ελάχιστα, κατά 2%, όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, οι περιφέρειες – εστίες της πανδημίας, είναι η Μαδρίτη, η Καταλωνία, η Ναβάρα και η Χώρα των Βάσκων.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.517, και ξεπέρασαν τα 33.000 (33.089), καθώς η Ισπανία έχει αυξήσει την ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ.

Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων στην Ισπανία, καταγράφεται μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών. Σύμφωνα με το διευθυντή του συντονιστικού οργάνου για τον κορονοϊό Fernando Simón, τα κρούσματα μεταξύ νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού είναι 3.190. Σε περίπου 4.000 ανεβάζει τον αριθμό ο υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στο ισπανικό υπουργείο Υγείας, για κυβερνοεπίθεση στους υπολογιστές του ΕΣΥ. Ιός στέλνεται στα email εργαζομένων στο χώρο της υγείας, αναφέρει το υπουργείο, με στόχο «να προκληθεί η κατάρρευση του συστήματος».

Όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, εκτιμάται ότι ο ιός θα κάνει τον κύκλο του μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και αναμένεται μέχρι το Σάββατο να αρχίσει η αποκλιμάκωση. Όπως είπε ο Simόn, από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, 3.355 έχουν αποθεραυπευτεί και 2.355 βρίσκονται στην εντατική.

Η κυβέρνηση αποφάσισε από χθες Κυριακή, να επιτραπούν πάλι ταφές και αποτεφρώσεις νεκρών, χωρίς να τηρείται η αναμονή των 24 ωρών που προβλέπει η νομοθεσία κι ασχέτως εάν ο θάνατος οφείλεται στον κοροναϊό ή όχι.

Ελπίδες για αναχαίτιση

Πάντως παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, η Ισπανία δεν τα παρατάει έτσι εύκολα, οχυρώνοντας τις μεγαλουπόλεις και το σύστημα υγείας όσο καλύτερα μπορεί.

Ενδεικτικό της προσπάθειας είναι πως έχουν παραγγελθεί εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, έχουν γίνει 50.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ενώ ο στρατός έχει αναπτυχθεί για να απολυμάνει τους δημόσιους χώρους.

Στην Μαδρίτη, για να ανακουφισθούν τα υπερκορεσμένα νοσοκομεία, έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως ξενοδοχεία για να υποδεχθούν ελαφρύτερα περιστατικά και ένα νοσοκομείο εκστρατείας έχει στηθεί στους χώρους της εμπορικής έκθεσης με δυναμικότητα 5.500 κλινών, 1.300 από τις οποίες ήδη λειτουργούν.

Το Σάββατο, παρελήφθησαν 640.000 ταχέα διαγνωστικά τεστ και έχουν αρχίσει να διανέμονται στην χώρα.

Τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα εξετασθούν κατά προτεραιότητα, καθώς και οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό οίκων ευγηρίας. Πολλές δεκάδες ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει στα ιδρύματα αυτά στην Ισπανία.

Σημειώνεται πως 46 εκατομμύρια άνθρωποι στη  Ισπανία δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά κατά μόνας και κρατώντας αποστάσεις για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, να μεταβούν στις εργασίες τους όταν δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εργασία ή για να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους.

Η κατάσταση στην Ιταλία

Η Ιταλία μετράει σχεδόν διπλάσιους πλέον θανάτους από την Κίνα, ωστόσο οι επιστήμονες αρχίζουν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

Τις τελευταίες τρεις μέρες οι αριθμοί θανάτου μειώνονται: 793, 651 και 601 αντίστοιχα.

Ανάλογη μείωση υπάρχει και στα κρούσματα, ενώ δεν ήταν λίγοι οι επιδημιολόγοι που είχαν προβλέψει πως η καμπύλη κάποια στιγμή θα γυρίσει και θα σταματήσει να αναρριχείται.

Τα νεότερα για την  Ιταλία

Ειδικότερα το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 601 ασθενείς από κοροναϊό και καταγράφηκαν 4.789 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κοροναϊού στην Ιταλία είναι 63.927. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.077, ενώ παράλληλα, 7.432 άνθρωποι έχουν γίνει καλά.

Προχθές το σύνολο κρουσμάτων του κοροναϊού ήταν 59.138 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 5.476 άνθρωποι και 7.024 είχαν ιαθεί.

Συνολικά 3.204 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 20.692 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 26.522 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός, ενώ το τελευταίο 408 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 28.761 και οι νεκροί 3.776 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 8.535 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 892. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.505, με 192 νεκρούς.

Δεν τελείωσε τίποτα ακόμη

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) Σίλβιο Μπρουσαφέρο απέφυγε να δείξει ανακούφιση : «Εξετάζω προσεκτικά και με ευνοϊκό βλέμμα τα στοιχεία, αλλά προτιμώ να μην προχωρήσω επιβεβαιώνοντας ή όχι ότι υπάρχει μια τάση» προς τα κάτω.

«Ζούμε κρίσιμες ημέρες. Προσοχή να μην μειώσουμε τη φροντίδα», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Πορεία νέων κρουσμάτων στην Ιταλία