Σειρά περιοριστικών μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία λόγω κοροναϊού ανακοίνωσε έστω και καθυστερημένα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, στην προσπάθειά του περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Σε διάγγελμά του, το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε «λουκέτο» τριών εβδομάδων με απαγόρευση κυκλοφορίας, τονίζοντας πως οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει να θεσπίσει τέτοια μέτρα. Γνωρίζω τη ζημιά που θα προκύψει στη ζωή των ανθρώπων, τις επιχειρήσεις τους και τις δουλειές τους και γι ‘αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα υποστήριξης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τον βρετανικό λαό πως θα επανεξετάσει τα περιοριστικά μέτρα μετά από τρεις εβδομάδες και αναμένεται να τα «χαλαρώσει» αν αποδειχθεί ότι αποδίδουν.

Τόνισε, πάντως, πως η πορεία προς τα εμπρός είναι δύσκολη, εκτιμώντας πως δυστυχώς θα χαθούν πολλές ζωές.

Τα περιοριστικά μέτρα

«Από απόψε, πρέπει να δώσω στους Βρετανούς μια πολύ απλή οδηγία – πρέπει να μείνετε στο σπίτι» δήλωσε στο διάγγελμά του, ανακοινώνοντας σειρά περιοριστικών μέτρων για συγκεκριμένους σκοπούς.

  • Αγορές για βασικές ανάγκες όσο πιο αραιά γίνεται.
  • Μία μορφή σωματικής άσκησης την ημέρα – για παράδειγμα ή τρέξιμο ή περπάτημα ή ποδηλασία – μόνοι ή με μέλη του νοικοκυριού τους.
  • Οποιαδήποτε ιατρική ανάγκη ή παροχή φροντίδας σε ευάλωτο άτομο
  • Μετακίνηση από και προς την εργασία, αλλά μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.

Sky News

@SkyNews

"You must stay at home" - Boris Johnson says you may only leave home for the following reasons:

- Shopping for basic necessities
- One form of exercise a day
- Medical need
- Travelling to and from work

Read the measures in more detail: https://trib.al/m1eoSD3 

Ενσωματωμένο βίντεο
1.569 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η αστυνομία θα επιβάλει τους περιορισμούς

Η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει τους περιορισμούς, μεταξύ άλλων με πρόστιμα και διάλυση συναθροίσεων.

«Αν δεν ακολουθήσετε τους κανόνες, η αστυνομία θα έχει τις εξουσίες να τους επιβάλει, μεταξύ άλλων με πρόστιμα και διάλυση συναθροίσεων» είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός πρωθυπουργός.

Πού μπαίνει «λουκέτο»

Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό με απόφαση της κυβέρνησης:

Κλείνουν όλα τα καταστήματα που πωλούν μη βασικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ενδυμάτων και των ηλεκτρονικών καταστημάτων – καθώς και άλλες εγκαταστάσεις, όπως βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές, υπαίθρια γυμναστήρια και χώροι λατρείας.
Σταματούν όλες τις συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων σε δημόσιο χώρο.
Σταματούν όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων γάμων, βαπτίσεων και άλλων τελετών, αλλά επιτρέπονται οι κηδείες
Τα πάρκα θα παραμείνουν ανοικτά για άσκηση, αλλά δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από