Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, η Κίνα έχει νικήσει τον κοροναϊό. Τις τελευταίες πέντε ημέρες, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν μόνο μία νέα, τοπικά μεταδιδόμενη περίπτωση Covid-19, ασθενή στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, μολυσμένη από κάποιον που ταξίδευε από το εξωτερικό.

Επιστροφή στην κανονικότητα;

Στο Wuhan, το κέντρο της επιδημίας και η χειρότερη περιοχή της χώρας στο θέμα της μόλυνσης, αξιωματούχοι τη Δευτέρα ανέφεραν πέμπτη ημέρα χωρίς νέες περιπτώσεις. Τα στοιχεία είναι μια απότομη πτώση από μόλις ένα μήνα πριν, όταν η καταγραφή ημερήσιας αύξησης λιγότερων από 2.000 νέων μολύνσεων ήταν ορόσημο.

Οι αρχές έχουν αρχίσει να διευκολύνουν το κλείδωμα δύο μηνών της Wuhan, ενώ οι πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα ακολουθούν τις εντολές για «πλήρη αποκατάσταση» της παραγωγής και επαναφορά της κανονικής ζωής.

Αλλά καθώς η χώρα επιστρέφει στη δουλειά, οι κάτοικοι και οι αναλυτές αμφισβητούν το σχεδόν μηδενικό ποσοστό μετάδοσης της κοινότητας, ανησυχώντας για το γεγονός ότι οι ηγέτες έχουν δώσει προτεραιότητα στην επανέναρξη της οικονομίας έναντι του καθοριστικού περιεχομένου του ιού.

Ενώ οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, καθώς και οι πολίτες, λένε ότι η κατάσταση στην Κίνα έχει βελτιωθεί δραματικά – αποτέλεσμα επιθετικών δοκιμών, καραντίνας και κοινωνικής απομάκρυνσης – πολλοί αμφισβητούν ότι οι αριθμοί είναι τόσο ακριβείς όσο έχουν αναφέρει οι επίσημοι.

«Ανησυχώ πραγματικά που υπάρχουν ακόμα πολλοί ασυμπτωματικοί μολυσμένοι άνθρωποι στην Wuhan. Μόλις ο καθένας επιστρέψει στην εργασία, όλοι θα μολυνθούν», δήλωσε ο Γουάνγκ, 26 ετών, που ζει στην πόλη. Ένας άλλος κάτοικος προσέθεσε: «Δεν πιστεύω [τους αριθμούς]. Αυτή η επιδημία δε θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα». «Κάθε λογικός άνθρωπος θα αμφέβαλε για αυτά τα στοιχεία», έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου σε απάντηση σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε από έναν εθελοντή στην Wuhan που αμφισβητούσε τα στατιστικά στοιχεία.

Οι εργαζόμενοι στο Dongfeng Honda στην Wuhan τρώνε γεύμα διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή απόσταση. Σύμφωνα με έκθεση της Δευτέρας από τον RTHK, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Χονγκ Κονγκ, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία στην Wuhan αρνήθηκαν να εξετάσουν ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα.

Το Kyodo News στην Ιαπωνία ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι ένας γιατρός της περιοχής είπε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είχε χειραγωγηθεί πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Xi Jinping νωρίτερα αυτό το μήνα, προκαλώντας την έναρξη της «μαζικής απελευθέρωσης μολυσμένων ασθενών».

Νέες μολύνσης και νέα εξάπλωση

Οι ισχυρισμοί για νέες μολύνσεις στην Wuhan έχουν επιμείνει στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σε τέτοιο βαθμό ώστε οι αρχές εξέδωσαν λεπτομερή δήλωση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που τους εξηγεί με συγκεκριμένο τρόπο ότι αυτά που λένε δεν ισχύουν.

Ορισμένες από τις ανησυχίες για την αναφορά της Κίνας προέρχονται από τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο ταξινομεί τους ασθενείς. Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Νότια Κορέα θεωρούν κάποιον που έχει δοκιμαστεί θετικά για τον ιό ως επιβεβαιωμένη περίπτωση, η Κίνα δεν περιλαμβάνει ασυμπτωματικές λοιμώξεις στην τελική της κατάσταση.

Αργά τη Δευτέρα το βράδυ, η επιτροπή υγείας της Wuhan δημοσίευσε ένα ερωτηματολόγιο και επεξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ασυμπτωματικών περιπτώσεων. Σχετικά με το γιατί τέτοιες περιπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται ως επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, η επιτροπή δήλωσε ότι οι ασθενείς βρίσκονταν σε καραντίνα για 14 ημέρες και εάν άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα θα οριστούν ως επιβεβαιωμένοι και τα δεδομένα θα δημοσιεύονταν.

«Ένας μικρός αριθμός ασυμπτωματικών λοιμώξεων μπορεί να προχωρήσει σε επιβεβαιωμένα περιστατικά, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία [των ασθενών] θα θεραπευτεί από μόνη της», ανέφερε. Οι επικριτές αμφισβητούν επίσης γιατί οι ανακτημένοι ασθενείς που επανεξετάζονται ως θετικοί δεν υπολογίζονται. Δεδομένα από τα κέντρα απομόνωσης στην Wuhan έδειξαν ότι η πιθανότητα επανάληψης θετικών θεραπειών ήταν πάλι μεταξύ 5% και 10%, σύμφωνα με τους κρατικούς Global Times.

Οι αξιωματούχοι του Hubei δήλωσαν ότι οι ασθενείς αυτοί δε θα καταγραφούν ως νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις επειδή είχαν υπολογιστεί προηγουμένως. Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν είχαν παρακολουθήσει μετάδοση ανθρώπων σε ασυμπτωματικές περιπτώσεις. Ωστόσο, ένας ανώνυμος υπάλληλος του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε στο κινεζικό περιοδικό Caixin: «Δεν μπορεί να καθοριστεί εάν η μετάδοση έχει σταματήσει εντελώς στην Wuhan».

Ο αξιωματούχος είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «λίγες ή δωδεκάδες συμπτωματικοί άνθρωποι κάθε μέρα». Τα έγγραφα που είδε η South China Morning Post έδειξαν ότι περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι είχαν βγεί θετικοί στον Covid-19 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αλλά δεν παρουσίασαν συμπτώματα. Δεν έχουν συμπεριληφθεί στον επίσημο αριθμό λοιμώξεων άνω των 80.000.

Πιθανότητες και σενάρια

Οι αρχικές προσπάθειες για την καταστολή των πληροφοριών σχετικά με τον ιό και η συνεχιζόμενη λογοκρισία του δημόσιου διαλόγου σε όλη την κρίση έχουν επίσης προστεθεί στη δυσπιστία των αριθμών. «Με την κάλυψη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο δεν μπορούμε πραγματικά να εμπιστευόμαστε τους αριθμούς από την κινεζική κυβέρνηση χωρίς πιο αξιόπιστα στοιχεία για να τα ελέγξουμε», δήλωσε ο Ho-fung Hung, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι άνθρωποι που έκαναν ψώνια στη Σαγκάη μετά την υποβάθμιση του επιπέδου έκτακτης ανάγκης της πόλης, λένε ότι είναι μια πράξη εξισορρόπησης για την ηγεσία. Από τις αρχές αυτού του μήνα, οι ηγέτες στο Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένου του Xi, τόνισαν την ανάγκη επίτευξης οικονομικών και αναπτυξιακών στόχων, σε ένα έτος όπου η κινεζική οικονομία αναμένεται ήδη να αγωνιστεί.

Μια ομάδα εργασίας έχει ταξιδέψει στη χώρα για να βεβαιωθεί ότι οι τοπικές αρχές, που δεσμεύονται από τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις για επανέναρξη της παραγωγής αλλά για την πρόληψη νέων μολύνσεων, ακολουθούν τις παραγγελίες. «Τώρα η ηγεσία έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Victor Shih, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο.

«Ένας τρόπος για να ξαναρχίσουμε την οικονομική δραστηριότητα χωρίς πανικό είναι να καλύψουμε τις υποθέσεις ενώ παράλληλα κάνουμε το καλύτερο της κυβέρνησης να εντοπίσουμε και να τις συγκρατήσουμε», δήλωσε. «Υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε μια άλλη εστία, αλλά για τώρα αυτό μοιάζει με κίνδυνο που η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να πάρει».

Ένας χρήστης του διαδικτύου έγραψε: «Γιατί να ασχοληθούμε με τα δεδομένα! Το κλείδωμα της Wuhan για τόσο πολύ καιρό είναι παράλογο από μόνο του. Οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν!» Ο Wang είπε: «Οι τροχοί επιστροφής στην εργασία έχουν αρχίσει να γυρίζουν και δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να μην αφήσουμε τον -φρουρό- μας.»

Πηγή: theguardian.com