Η Σουζάνα Πίρες ντε Ολιβέιρα, γιατρός στο νοσοκομείο San Jose της Λισαβόνας, μετακόμισε από το σπίτι της για να ζήσει μόνη της σε ένα διαμέρισμα, που ανήκει σε ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζει καν.

Ο λόγος για την ξαφνική αυτή μετακόμιση; Δεν θέλει να διακινδυνεύσει να μεταδώσει τον νέο κοροναϊό στην οικογένειά της. Λόγω της δουλειάς της, μπορεί εύκολα να ασθενήσει από τη νόσο, εξηγεί η ίδια.

Η 35χρονη ειδικευόμενη στην αναισθησιολογία δεν θέλει να το διακινδυνεύσει, πόσο μάλιστα όταν έχει δύο γιους, ο μικρότερος εκ των οποίων πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτος στον ιό.

Δωρεάν στέγαση

«Είδα στο Facebook μια αγγελία για ένα διαμέρισμα, όπου θα μπορούσα να μείνω δωρεάν. Αποφάσισα, με τον σύζυγό μου, ότι ήταν το καλύτερο για εμένα να φύγω κι έτσι να υπηρετώ τους άλλους και ταυτόχρονο να προστατεύω την οικογένειά μου» είπε η Πίρες ντε Ολιβέιρα, που μετακόμισε στο νέο της διαμέρισμα τη Δευτέρα.

Ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πορτογαλία προσφέρουν δωρεάν καταλύματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που φοβάται ότι θα εκθέσει τις οικογένειές του στον κοροναϊό, εναντίον του οποίου πολεμούν στη δουλειά τους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ηλιόλουστη χώρα υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Όμως, οι ολοένα κι αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις, με αποτέλεσμα πολλά δωμάτια να έχουν μείνει άδεια.

Καθώς η κυβέρνηση κινητοποίησε χιλιάδες επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές στη μάχη εναντίον της νόσου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανεβάζουν μηνύματα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα οποία ενημερώνουν κάθε ενδιαφερόμενο ότι έχουν διαθέσιμα δωμάτια για τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

«Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτήν την πρωτοβουλία», είπε η Πίρες ντε Ολιβέιρα στο Ρόιτερς προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Είναι τόσο σημαντικό… να μπορούμε να υπηρετούμε το λειτούργημά μας όσο καλύτερα μπορούμε και να τους κρατάμε όλους υγιείς».

Μια ομάδα με τίτλο «COVID – Καταλύματα αλληλεγγύης για τους επαγγελματίες υγείας» δημιουργήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Ήδη, καταμετρά 10.000 μέλη και εκατοντάδες αναρτήσεις.

«Ήταν τόσο αυθόρμητο και μας έκανε να νιώθουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό μας», είπε στο Ρόιτερς ο 35χρονος Φρανσίσκο Αλμέιδα ε Κούνα, που εργάζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Πόρτο, στη βόρεια Πορτογαλία.

«Εργαζόμαστε σε άθλιες συνθήκες και δίνουμε μάχη ενάντια σε κάτι τόσο φρικτό. Αυτή η χειρονομία πραγματικά μας κινητοποιεί».

Μια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ένωσης ιδιοκτητών και της αρχής Τουρισμού της Πορτογαλίας προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρωτόκολλο που θα διασφαλίζει ότι όλες οι πλευρές προστατεύονται και ότι τα ακίνητα θα είναι καθαρά.

Πολλοί ιδιοκτήτες εντούτοις δεν περιμένουν. «Πρόκειται για χάος. Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε», λέει ο Μπρούνο Ριμπέιρο, που φιλοξενεί τον Κούνα σε ένα από τα σπίτια που έχει στο Πόρτο.Η Πορτογαλία καταμετρά 785 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ