Το Ιράν ανακοίνωσε 149 ακόμη θανάτους από το νέο κορoναϊό, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των νεκρών σε 1.433 ενώ τις 20.000 αγγίζουν τα κρούσματα.

Δηλώσεις αρχηγών

To Ιράν συνιστά τη χειρότερη εστία μόλυνσης από τον ιό στη Μέση Ανατολή και έχει επικριθεί ευρέως για την αργή ανταπόκριση του κράτους. Οι ηγέτες του Ιράν, την Παρασκευή, σηματοδότησαν την περσική νέα χρονιά υποσχόμενοι να ξεπεράσουν τον κοροναϊό και να οικοδομήσουν την οικονομία, αλλάζοντας τόνο μετά από την καθυστέρηση στην αρχή της κρίσης.

Η καθυστερημένη ανταπόκριση στην πανδημία συνέβαλε στη χειρότερη επιδημία στη Μέση Ανατολή. Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλ Κλαμενέι, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά θέματα, χαρακτήρισε το νέο έτος «το έτος των άλματων στην παραγωγή» της οικονομίας του Ιράν, το οποίο βρέθηκε υπό ισχυρές κυρώσεις των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από το πυρηνικό σύμφωνο του 2015.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί ευχόμενος για τη νέα χρονιά, γνωστή ως Nowruz, επίσης υποσχέθηκε μια καλύτερη οικονομία. «Θα βάλουμε σύντομα τον κοροναϊό πίσω από εμάς, με σκληρή δουλειά και συνεργασία», δήλωσε.

Ο αισιόδοξος τόνος του ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταστροφή που έχει προκαλέσει έως τώρα στη χώρα η επιδημία.

Πηγή: newser.com