Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Προεδρείο της FIFA, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Τζάνι Ινφαντίνο και θα ασχοληθεί με την επιρροή του κορωνοϊού στο ποδόσφαιρο. Ο Ινφαντίνο θα προτείνει την αποδοχή της αναβολής του Euro Copa και του Africa, καθώς και άλλες ενέργειες για την αποφυγή της κρίσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIFA:

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πρόκληση για την υγεία του και είναι σαφές ότι χρειάζεται μια παγκόσμια και συλλογική απάντηση. Η συνεργασία, ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση πρέπει να αποτελούν τις κατευθυντήριες αρχές που πρέπει να λάβουν υπόψη όλοι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε αυτή τη κρίσιμη χρονική στιγμή.

Ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο είναι επιτακτική η εξεύρεση κατάλληλων και δίκαιων λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό απαιτεί ενότητα, αλληλεγγύη και κοινή αίσθηση ευθύνης, ενώ πρέπει να σκεφτούμε όλους όσους έχουν θιγεί από τις αποφάσεις μας σε όλο τον κόσμο.

Έχοντας αυτό υπόψη, η FIFA συζητούσε διαρκώς με συνομοσπονδίες, ενώσεις μελών και άλλους ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, έχοντας επίσης κατά νου ότι πρώτον η υγεία και η αθλητική αλληλεγγύη είναι πρωταρχικής σημασίας για τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Από την άποψη αυτή, η FIFA έλαβε τα αιτήματα της CONMEBOL και της UEFA για να αναβάλει αντίστοιχα το Copa América 2020 και το EURO 2020 για τον Ιούνιο / Ιούλιο του 2021 σε ένα διάστημα που προοριζόταν για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA και τώρα προορίζεται για το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να θυμόμαστε ότι ο κύριος σκοπός των τουρνουά της FIFA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προαναφέρθηκαν, είναι να εξασφαλίσει τόσο παγκόσμια ποδοσφαιρική ανάπτυξη όσο και προγράμματα παγκόσμιας αλληλεγγύης. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των μελών σε όλο τον κόσμο εξαρτάται από τα προγράμματα αλληλεγγύης της FIFA, ώστε να διεξαχθούν δραστηριότητες τόσο για το ποδόσφαιρο των γυναικών όσο και των ανδρών. Είναι επομένως απαραίτητο να προστατεύονται και τα συμφέροντά τους, τόσο αθλητικά όσο και οικονομικά.

Ωστόσο, με στόχο την εξεύρεση ισορροπημένων λύσεων για το καλό του ποδοσφαίρου και την προστασία των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων και των διοργανωτών του ανταγωνισμού, είτε πρόκειται για εθνικό είτε για παγκόσμιο επίπεδο, ζήτησα αύριο να πραγματοποιηθεί διάσκεψη του Προεδρείου του Συμβουλίου για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε συλλογικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της κλήσης, θα προτείνω τα ακόλουθα βήματα:

* Να δεχθεί τις αναβολές του Copa América και του EURO 2020 έως τον Ιούνιο / Ιούλιο του 2021.

* Nα αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο – όταν υπάρχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση – πότε να αναπρογραμματίσει το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, αργότερα το 2021, το 2022 ή το 2023;

* Να συζητήσει με την κινεζική FA και την κινεζική κυβέρνηση την αναβολή του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA Club από το 2021, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

* Να συζητήσει τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στο ημερολόγιο με τις συνομοσπονδίες, τις ενώσεις μελών και άλλους ενδιαφερόμενους.

Εν τω μεταξύ, και χάρη στη σταθερή οικονομική της κατάσταση, η FIFA είναι σε θέση να προτείνει προληπτικά μέτρα αλληλεγγύης ειδικά στοχεύοντας στην κρίση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, θα προτείνω επίσης:

* Άμεση συνεισφορά της FIFA ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την καταπολέμηση του COVID-19.

* Συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης ενός Παγκόσμιου Ταμείου Βοήθειας για το Ποδόσφαιρο για να βοηθήσει τα μέλη της ποδοσφαιρικής κοινότητας που πλήττονται από αυτή την κρίση.

* Να ενθαρρύνουμε όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να συμβάλλουν σε αυτές τις προσπάθειες.

* Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, σας παραπέμπω στην δήλωση της ΔΟΕ που εκδόθηκε σήμερα.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι η FIFA θα διατηρεί τακτικές επαφές με όλα τα μέλη της ποδοσφαιρικής κοινότητας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Όπως δήλωσα χθες, οι δύσκολες περιστάσεις προσφέρουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να συναντηθούν, να δείξουν τι μπορούν να κάνουν με ένα συλλογικό πνεύμα και να βγουν πιο δυνατά και καλύτερα προετοιμασμένα για το μέλλον. Και αυτό ακριβώς επιδιώκει να κάνει η FIFA εδώ».