Οι μαζικές συγκεντρώσεις θα απαγορευτούν από το επόμενο Σαββατοκύριακο και η αστυνομία θα επιτρέπεται να προχωρά σε συλλήψεις όσων θεωρούνται ότι είναι φορείς του κοροναϊού που παραβιάζουν τους κανόνες έκτακτης ανάγκης.

Τα μέτρα θα υλοποιηθούν με έκτακτη νομοθεσία που θα περάσει από το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρωτοφανής -όπως τη χαρακτηρίζουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης-  κίνηση, θέτει υπό αμφισβήτηση γεγονότα ορόσημα όπως το Wimbledon και το Φεστιβάλ Glastonbury.

Είχε προηγηθεί, η απόφαση των διοργανωτών του Μαραθωνίου του Λονδίνου να αναβάλλουν τη φετινή διοργάνωση κατά έξι μήνες έως τον Οκτώβριο.

Αντίστοιχα οι  διοργανώτριες αρχές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία αποφάσισαν να αναστείλουν τη διεξαγωγή της Premier League.

Συλλήψεις φορέων κοροναϊού

Η νομοθεσία θα προβλέπει επίσης αποζημιώσεις για τους διοργανωτές των ακυρωθέντων εκδηλώσεων.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να προχωρά σε προσωρινή σύλληψη υπόπτων φορέων του κοροναϊού που αψηφούν τη νομοθεσία και τις απαγορεύσεις,«αν αυτό κριθεί απαραίτητο ώστε να σταματήσει η εξάπλωση».

Ανοιχτά τα σχολεία

Παρά την απαγόρευση των  συγκεντρώσεων, ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία.

Ο Υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον είπε ότι η απόφαση έχει ληφθεί έτσι ώστε να μη χρειαστεί να λείψουν από τις εργασίες τους οι γονείς, χιλιάδες εκ των οποίων εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Εργασία από το σπίτι

Καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει τις  800 και ο αριθμός των θανάτων έφτασε στους 11, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους ώστε εκατομμύρια Βρετανοί να να εργαστούν από το σπίτι.

Η μεταστροφή του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη μεταστροφή του Boris Johnson το βράδυ της Παρασκευής.

Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά την Πέμπτη να αντιγράψει τα δραστικά μέτρα κατά της πανδημίας, που έλαβαν άλλες χώρες.

Ως μόνο αναβαθμισμένο μέτρο είχει καθορίσει ότι θα πρέπει να μένει σπίτι του όποιος έχει επίμονο βήχα ή πυρετό.

Ωστόσο, υποβλήθηκε σε αυξανόμενη κριτική από εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας και πολιτικούς που υποστήριζαν ότι η Βρετανία δεν έκανε αρκετά για να κρατήσει την ασφάλεια του κοινού.

Πηγές στη Ντάουνινγκ Στριτ πάντως, αρνήθηκαν ότι η έκτακτη νομοθεσία συντιστά αλλαγή στάσης της κυβέρνησης.Απέδωσαν τα μέτρα στην ανάγκη να  μετριαστεί ο φόρτος εργασίας της αστυνομίας και της υπηρεσίας ασθενοφόρων.

Θα επιλέγεται ποιοι θα θεραπευθούν;

Αξίζει να σημειώθεί ότι, σύμφωνα με βρετανικά μέσα, υπάρχει και το εξαιρετικά δυσοίωνο σενάριο: Αν κλιμακωθεί το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού, τα νοσοκομεία ίσως αναγκαστούν να σταματήσουν να θεραπεύουν τους σοβαρότερα πάσχοντες ασθενείς υπέρ αυτών που έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Πηγή Dailymail