Επι ποδός βρίσκονται οι αρχές σε πολλές  χώρες του κόσμου, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα του κοροναϊού.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας γονατίσει την Ιταλία, που θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς και έχει μετατραπεί  ολόκληρη σε κόκκινη ζώνη.

Τριάντα νεκρούς μετρά η Γαλλία ενώ οι χώρες, λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Σε απόγνωση οι Ιταλοί

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο επεκτείνει τα περιοριστικά, προληπτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν την Κυριακή στη βόρεια Ιταλία σε όλη τη χώρα «προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού» SARS-CoV-2.

Ο Κόντε υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον μία «κόκκινη ζώνη» στον βορρά, αλλά όλη η Ιταλία θα γίνει «προστατευόμενη ζώνη». Οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέραν από αυτές που κάνουν για να πάνε στην εργασία τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Μεγάλες ουρές έχουν σχηματισθεί έξω από τα ιταλικά σούπερ μάρκετ, λόγω των νέων έκτακτων μέτρων για τον κοροναϊό.

Ιδίως στη Ρώμη και στη Νάπολη, οι πολίτες αγόρασαν μεγάλες ποσότητες αντισηπτικών ουσιών και οινοπνεύματος, το οποίο έχει εξαντληθεί.

Παράλληλα ο κόσμος προμηθεύεται κυρίως πατάτες, ζυμαρικά, αλεύρι, γάλα και μπισκότα.

Η ιταλική κυβέρνηση, πάντως, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, στα καταστήματα επιτρέπεται η είσοδος, για να ψωνίσει και να πληρώσει στο ταμείο, μόνον ενός πελάτη την φορά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι πιθανό να σταλούν αστυνομικοί και καραμπινιέροι έξω από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων για να εξηγούν στους πελάτες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την διανομή εμπορευμάτων και δεν δικαιολογείται μια τόσο αυξημένη ανησυχία και προσέλευση.

Την ίδια ώρα η χώρα, συγκλονίζεται από κύμα εξεγέρσεων στις φυλακές καθώς οι κρατούμενοι αντιδρουν στο κυβερνητικό διάτγμα έκτακτης ανάγκης που περιορίζει τις οικογενειακές επισκέψεις στις φυλακές.

Στους 30 οι νεκροί στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σήμερα σε 30 από 25 που ήταν χθες, ανακοίνωσε η αρχή δημόσιας υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει τα 1.412, ενώ 12 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό, έχουν ιαθεί.

Μέτρα σε ευρωπαϊκές χώρες

Σειρά χώρες λαμβάνουν μέτρα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού:  Η Κοπεγχάγη αναστέλλει την αεροπορική κυκλοφορία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές. Η British Airways «παγώνει» τις πτήσεις από και προς την Ιταλία. Τα σύνορά της σε επισκέπτες κλείνει η Σερβία.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της σε ανθρώπους που προέρχονται από την Ιταλία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που θα λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αναστολή των μαθημάτων στα πανεπιστήμια και η ενθάρρυνση των εταιρειών να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, όπως είπε ο Κουρτς.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Κουρτς με τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ ανακοίνωσαν επίσης ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους με περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Στη βόρεια Ισπανία, οι αρχές της Λα Ριόχα διέταξαν να κλείσουν όλα τα σχολεία προληπτικά σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της τοπικής υγειονομικής αρχής.

Η απόφαση των αρχών στην μικρή αυτή περιοχή, όπου έχουν καταγραφεί 102 κρούσματα του ιού, ελήφθη έπειτα από ανάλογη απόφαση που έλαβαν τόσο οι αρχές της περιοχής της Μαδρίτης, όσο και εκείνες της Βιτόρια-Γκαστέις– πρωτεύουσας της επαρχίας Άλαβα και της αυτόνομης κοινότητας της Χώρας των Βάσκων στα βόρεια–να διατάξουν το κλείσιμο σχολείων, νηπιαγωγείων και πανεπιστημίων.

Έπειτα από την απόφαση της Μαδρίτης να κλείσει τα σχολεία, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche Holdings ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο θα στείλει και τους 1.200 ισπανούς υπαλλήλους της στα σπίτια τους για να εργάζονται εξ΄αποστάσεως.

«Η εταιρεία θα διατηρήσει την συνήθη δραστηριότητά της και θα εγγυηθεί, όπως έκανε μέχρι σήμερα, την προμήθεια των φαρμάκων στα νοσοκομεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Roche.

Στην Ισπανία έχουν χάσει τη ζωή τους από την covid-19 28 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα ανήλθε σε 1.204 και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Στη Βρετανία ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι σε όσους Ιταλούς φθάνουν στη χώρα θα δίνεται οδηγία να τίθενται σε κατ’οίκον περιορισμό.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις εκδηλώσεις εξαιτίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μοραβιέτσκι.

«Στη σημερινή μας σύσκεψη αποφασίσαμε να ματαιώσουμε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Η χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 38 εκατομμύρια κατοίκους έχει καταγράψει 17 κρούσματα του κοροναϊού αλλά κανέναν νεκρό.

Στην Μολδαβία, οι αρχές απαγόρευσαν σε όλους τους ταξιδιώτες, που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, την είσοδο στη χώρα αεροπορικώς. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα, τρεις ημέρες έπειτα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για μια 48χρονη, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η οποία νοσηλεύτηκε μόλις επέστρεψε αεροπορικώς από την Ιταλία το Σάββατο.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας θα αναστείλει τη λειτουργία των σχολείων – πλην των πανεπιστημίων – από την Τετάρτη και θα απαγορεύσει την διοργάνωση εκδηλώσεων με περισσότερους από 100 ανθρώπους καθώς η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Η χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης έχει αναφέρει μέχρι στιγμής 40 κρούσματα του κοροναϊού.

291 νεκροί στο Ιράν – Πρώτος νεκρός στο Λίβανο

Ο αριθμός των θανάτων από τον κοροναϊό στο Ιράν αυξήθηκε σήμερα κατά 54 και ανήλθε σε 291, ενώ των κρουσμάτων σε 8.042 αυξημένος κατά 881, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Ο Λίβανος κατέγραψε σήμερα τον πρώτο νεκρό από τον νέο κοροναϊό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, προσθέτοντας ότι ο ασθενής βρισκόταν σε καραντίνα μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο.