Τακτική ανάλογη της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο ακολουθείται και στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.

Αυτό ουσιαστικά αναδεικνύει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε απωθήσεις, δηλαδή push back.

Στην οριογραμμή τα σκάφη του Λιμενικού

«Μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ η εντολή είναι ξεκάθαρη. Αναβάθμιση στο μέγιστο βαθμό για την φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ενισχύουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο το Λιμενικό Σώμα. Με τόλμη και αποφασιστικότητα όλων των στελεχών του λιμενικού σώματος έχουμε ήδη παράξει τα πρώτα αποτελέσματα . Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και άποψη προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων στον ύψιστο βαθμό», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Στην ερώτηση του πρώην προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση για το αν αυτό συμπεριλαμβάνει απωθήσεις ο Γιάννης Πλακιωτάκης απάντησε ότι όλα γίνονται βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ο υπουργός πρόσθεσε: «Αυτή την ώρα η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή».

Επιθετική αποτροπή – Δεν σπρώχνουν…

Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων διευκρίνισε ότι το να μένουν τα σκάφη του λιμενικού στην οριογραμμή και να μην επιτρέπουν στους μετανάστες να περνούν τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι απώθηση, δηλαδή push back.

«Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στέκονται στην οριογραμμή και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να περάσει. Δεν σπρώχνουν βάρκες προς τα πίσω», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας χτες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής περιέγραψε μια επιθετική τακτική αποτροπής για τη φύλαξη στα θαλάσσια σύνορα που κάνει τα τελευταία 24ωρα το Λιμενικό. Ο κ. Στεφανής περιέγραψε πρακτικές παρεμπόδισης από το Λιμενικό προκειμένου να μην επιτραπεί στα φουσκωτά με πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Πλακιωτάκης από τη μεριά του σήμερα απευθυνόμενος στον κ. Βούτση τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτηση του ακύρωσε ανεύθυνες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και συμφώνησε στο κλείσιμο των συνόρων».

Παράλληλα ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας δεν αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά μετακινήσεις πληθυσμών, όπως ανέφερε, για να επιτύχει την προώθηση της γεωπολιτικής της ατζέντας η Τουρκία.