Έπειτα από πολύ σκληρή διπλωματική μάχη και παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών οι οποίες πάσχιζαν να εντάξουν στο τελικό κείμενο θετικές διατυπώσεις για τον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, η Αθήνα κατάφερε τελικά να αποσπάσει μία διατύπωση που καλύπτει, σε ένα ποσοστό τις ελληνικές θέσεις, κατά τη διάρκεια της μακράς συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και ενώ μαίνεται η κρίση με τη συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που βρίσκεται εν γνώσει του «Βήματος», «ενώ το Συμβούλιο αναγνωρίζει το αυξημένο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που η Τουρκία αντιμετωπίζει στο έδαφός της και της ουσιαστικές προσπάθειες που έχει κάνει για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, απορρίπτει σθεναρά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή» αναφέρεται στα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν.

Το κείμενο αυτό είναι αποτέλεσμα συστηματικής προεργασίας που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο που τρέχει την «εξωτερική πτυχή» του ζητήματος. Επίσης, κομβικής σημασίας ήταν η παράλληλη παρουσία στις Βρυξέλλες του στενότατου συνεργάτη του Πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, που έδωσε το μήνυμα του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το ζήτημα η Αθήνα.

Παράλληλα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον, «οι μετανάστες δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να διαβούν παράνομα περάσματα από ξηράς ή θαλάσσης». Καλούνται δε τόσο η Τουρκία όσο και οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ να μεταδώσουν το σχετικό μήνυμα. Επίσης ζητείται η αποτροπή της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, στην οποία επιδίδονται κατά κόρον οι τουρκικές αρχές.

Επιπλέον, «το Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσθετη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τη δέσμευση να χορηγήσει άμεσα 350 εκατομμύρια ευρώ και την πρόταση για επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της διαχείρισης του μεταναστευτικού και των συνόρων».