«Το χθεσινό μήνυμα που έστειλε η ηγεσία της ΕΕ ήταν πολύ ισχυρό» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη η οποία φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA  μαζί με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και μίλησαν για την προσφυγική κρίση.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ακόμη ότι έγιναν κάποιες δηλώσεις που ακούγονται για πρώτη φορά από ευρωπαϊκά χείλη.

Το μήνυμα έφτασε παντού, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.  «Η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα για το προσφυγικό. Πρέπει να μην παρασυρθούμε σε ακρότητες που θα επιτρέψει τούρκικη προβοκάτσια. Πήγαμε πολύ καλά» σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη πως εκτός από τα μηνύματα που έστειλε η ηγεσία της ΕΕ θα πρέπει να περάσει και στην ουσία.

Σημείωσε όμως ότι για πρώτη φορά τα χρήματα που δίνει η ΕΕ δεν θα πάνε σε ΜΚΟ αλλά απευθείας στην κυβέρνηση.

Η συνέχεια, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη  θα κριθεί από τη διμερή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν και την τετραμερή Μακρόν – Μέρκελ – Πούτιν – Ερντογάν για το πώς η Ευρώπη θα προσεγγίσει το θέμα Τουρκίας. Αν δηλαδή όπως είπε  θα το αντιμετωπίσει φιλικά ή αλλιώς πάει με την σκληρή επιλογή.

«Έχουν γίνει πολλά θετικά»

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει πολλά θετικά. «Πρώτο το μήνυμα προς τους απελπισμένους ανθρώπους οι οποίοι παρασύρθηκαν και αντιμετωπίστηκαν ως πιόνια έχει φτάσει. Τους βάλανε σε ταξί, σε πούλμαν σε βάρκες και τους είπαν να πάνε προς Ελλάδα. Όταν βλέπουν ότι τα σύνορα είναι κλειστά γυρίζουν πίσω. Κάποιοι άλλοι θα κάνουν απελπισμένες κινήσεις».

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε τον κίνδυνο του προσφυγικού

Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αξιολόγησε τον κίνδυνο του μεταναστευτικού – προσφυγικού εστίασε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι λίγο μετά τις εκλογές αποσπάστηκαν αστυνομικοί από μονάδες του Έβρου στα Εξάρχεια.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο Έβρος φυλασσόταν επαρκώς κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε κανείς να μην φυλάει τα σύνορα της χώρας.

«Διαχειριστήκαμε μια μεγάλη προσφυγική κρίση το 2015 με δυσκολίες και προβλήματα» ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, ενώ σημείωσε πως και τότε αλλά και σήμερα «στόχος τους δεν είναι να μείνουν στην Ελλάδα».

Παράλληλα, η Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από την κυβέρνηση, όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Αναφορικά με τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη συμφωνία, ακόμα και με τα προβλήματα που είχε, για να πετύχει αποτελέσματα.

Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να έχει μεταφέρει από τα νησιά στην ενδοχώρα τουλάχιστον 5.000 ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία.