Παροδική αποδείχτηκε η σχετική ηρεμία που επικρατούσε τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, καθώς νέος γύρος επεισοδίων ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, ενδεικτικό των άμεσων αποφάσεων που απαιτούνται για το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας από την περιοχή, όπου προέβη σε δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης, οι οποίες στην πράξη μεταφράζονται σε ανακοίνωση ενίσχυσης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και αποστολή δυνάμεων του Frontex, η Τουρκία έχει θέσει εκ νέου σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό της πιέζοντας ασφυκτικά την Ελλάδα, η οποία πάντως προς το παρόν βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Με πρωτοφανή κυνισμό και αναλγησία, η Τουρκία ωθεί προς την Ευρώπη δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, εγκλωβίζοντάς τους τη δεδομένη χρονική στιγμή στα σύνορα με την Ελλάδα με αποτέλεσμα να επικρατεί το απόλυτο χάος. Οι πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνονται είτε μαζικά είτε -σε πολλές περιπτώσεις- σε μεμονωμένες ομάδες κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να βρουν δίοδο για την ελληνική επικράτεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ενισχυμένες δυνάμεις του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας που βρίσκονται στην περιοχή να αντιδρούν άμεσα εμποδίζοντας κάθε απόπειρα εισροής τους στη χώρα. Όπως διαμήνυσε δε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον Έβρο, απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες και μετανάστες  «μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Νέα ένταση με χημικά, πετροπόλεμο

Ένα τέτοιο σκηνικό δημιουργήθηκε το πρωί της Τετάρτης, όπου οξύνθηκαν τα πνεύματα για ακόμη μία φορά στις Καστανιές του Έβρου με ρίψεις χημικών και δακρυγόνων και από τις δύο πλευρές του φράχτη.

Περίπου 15-20 άτομα κατευθύνθηκαν προς τον φράχτη και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, δακρυγόνα και χημικά, πιθανότατα με εκτοξευτήρες, με τις ελληνικές δυνάμεις να απαντούν άμεσα.

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος στο συρματόπλεγμα των συνόρων και επιχειρούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Στην αντίπερα όχθη, ελληνικές δυνάμεις, αποτελούμενες από στρατιώτες και αστυνομικούς έχουν αναπτυχθεί στον φράχτη και αποτρέπουν τη διέλευση, ενώ έχουν προχωρήσει σε ρίψη προειδοποιητικών πυρών στον αέρα.

Η ένταση είναι μεγάλη με τους πρόσφυγες να βάζουν φωτιές και να μετακινούνται νοτιότερα προς το Δέλτα του Έβρου, προσπαθώντας να βρουν δίοδο για την ελληνική επικράτεια.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκείμενου οι πυρκαγιές να μην εξαπλωθούν στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Βίντεο – ντοκουμέντο από τουρκική διμοιρία

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα έρχεται βίντεο που φέρεται να καταγράφει τούρκους αστυνομικούς να εκτοξεύουν χημικά και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά, ενισχύοντας  τα σενάρια περί οργανωμένου σχεδίου της Άγκυρας στον Έβρο.

Στα πλάνα διακρίνεται καθαρά τουρκική διμοιρία να βάλλει κατά της ελληνικής πλευράς.

Ειδικότερα, διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας φαίνεται να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνα και δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σύνορα.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι οι Τούρκοι συμμετέχουν ενεργά στα επεισόδια.

Καταυλισμούς στα σύνορα στήνει η Άγκυρα

Στο μεταξύ, νέες διαστάσεις λαμβάνει η τακτική της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στον Έβρο, καθώς οι αρχές της γείτονος φέρεται να στήνουν καταυλισμούς στην περιοχή του Έβρου.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, υπάρχουν πληροφορίες ότι στην Αδριανούπολη οι τουρκικές αρχές στήνουν καταυλισμό που θα μπορεί να φιλοξενήσει και 10.000 ανθρώπους.

Όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», στην περιοχή πίσω από την Αδριανούπολη στήνονται σκηνές με χημικές τουαλέτες.

«Προφανώς θέλουν να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους αυτούς ως μοχλό πίεσης» εκτίμησε ο κ. Πέτροβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή, μόλις 500 μέτρα από τις Καστανιές Έβρου, στήνεται άτυπος καταυλισμός αλλά και αγορά με μικροπωλητές που πουλούν νερό.

Πρόσφυγες και μετανάστες δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν, πιστεύοντας ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα.