Συνεχίζονται οι «μάχες» στον Έβρο μεταξύ προσφύγων και μεταναστών από τη μία πλευρά και των ελληνικών δυνάμεων από την άλλη.

Οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει, από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης σε 34 συλλήψεις ατόμων που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκαν μάλιστα δικογραφίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ίδιο χρονικό διάστημα εμποδίστηκαν 2.791 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Συνολικά, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 27.823 περιπτώσεις.

– Έχουν συλληφθεί 220 άτομα.

Μεγάλη μείωση στις ροές προς τα νησιά

Την ίδια ώρα, μόνο 73 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο με λέμβους σε δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος από το πρωί της Τρίτης έως σήμερα το πρωί της Τετάρτης αποβιβάστηκαν 41 πρόσφυγες και μετανάστες στο Φαρμακονήσι και 32 στην Κω. Επίσης, δεν υπήρξε καμία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος σημείωναν πως η μείωση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες καθώς επικρατούν νότιοι άνεμοι που δεν επιτρέπουν το «ταξίδι» με φουσκωτές λέμβους από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά αλλά και στην αύξηση των περιπολιών από σκάφη του ΛΣ, του Πολεμικού Ναυτικού και της Frontex.

Σημειώνεται πως η Frontex έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας επέμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς Λ.Σ. έχει ζητηθεί η αποστολή από τα κράτη-μέλη της Frontex επιπλέον πλωτών σκαφών, αεροσκαφών και συστημάτων επιτήρησης συνόρων.