Τελευταία ευκαιρία για να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους στους δήμους έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Με την κίνηση αυτή θα αποφύγουν τα πρόστιμα και τις αναδρομικές χρεώσεις για δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ. Ωστόσο, η δήλωση των «ξεχασμένων» επιφανειών κρύβει δύο παγίδες:

1. Τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι, θα πρέπει να γίνει διόρθωση και στο Ε9. Αύξηση των τετραγωνικών στο Ε9 σημαίνει και περισσότερο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με αυξημένα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Για παράδειγμα, για το κλείσιμο ενός αυθαίρετου χώρου 15 τ.μ. ο οποίος έχει τακτοποιηθεί στα Βριλήσσια, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό, η εμφάνιση του τακτοποιημένου χώρου και στο Ε9 και στην πλατφόρμα του Δήμου Βριλησσίων θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση 22,32 ευρώ.

Με την τακτοποίηση ενός κλειστού ημιυπαίθριου χώρου ή με τη νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής, υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης της επιφάνειας που νομιμοποιήθηκε και στον δήμο προκειμένου να καταβάλλονται τα πρόσθετα δημοτικά τέλη αλλά και στην Eφορία για να υπολογίζεται σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και αναγκάζονταν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μόνο την ώρα της μεταβίβασης των ακινήτων τους. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων. Πριν από την αποκάλυψη των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ποιους αφορά η ρύθμιση: Αφορά ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο και όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.

2. Ποιες επιφάνειες θα πρέπει να δηλωθούν: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι δήμοι:

– επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς

– επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία

– επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Η δήλωση αφορά αποκλειστικά διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με βάση τα πραγματικά στοιχεία και συνιστά γνωστοποίηση της μεταβολής που προήλθε από οποιαδήποτε αιτία (μη υποβολή αρχικής δήλωσης, υποβολή ανακριβούς δήλωσης, τακτοποίηση κ.λπ.), χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της χρήσης του ακινήτου όπως αυτή εμφανίζεται.

3. Ο ρόλος του Ε9: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο. Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9.

4. Λάθη στο Ε9: Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9, καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014 και μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα επανυπολογιστεί με βάση τη νέα επιφάνεια των ακινήτων και όσοι προσθέσουν τετραγωνικά μέτρα στα ακίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

5.  Διαφορές στο Ε9: Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ακινήτου θέλει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων, αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει. Ετσι, οι επιλογές θα είναι δύο:

– Να δηλωθούν τα τετραγωνικά και στο Ε9 οπότε αυτομάτως θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην καταλογίζεται το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης (ύψους 100 ευρώ) όπως συνέβαινε παλαιότερα, όμως ο πρόσθετος φόρος θα βεβαιωθεί στον ιδιοκτήτη.

– Να μη γίνει η δήλωση και να παραμείνει η εκκρεμότητα. Ο ιδιοκτήτης θα βρει το πρόβλημα μπροστά του όταν θα χρειαστεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του (ή σε κάποιον τρίτο) οπότε τότε θα χρειαστεί και να πληρώσει τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ πέντε ετών και να καταβάλει τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και τον ΤΑΠ αναδρομικά.

6. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος: Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κάθε δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων γίνεται ανά αριθμό παροχής.

7. Συνιδιοκτησία ακινήτου: Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν όλοι οι συνιδιοκτήτες e-mail μέσω των κωδικών Taxisnet. Ο αρμόδιος δήμος θα επικοινωνήσει με τους πολίτες που έχουν υποβάλει δήλωση για τυχόν διευκρινίσεις.

8. Υποβολή δήλωσης: Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2020.

9. Αυθαίρετα κτίσματα: Οσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Ιουνίου 2020 έχουν προθεσμία να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Ιουνίου 2020.

10. Μη υποβολή διορθωτικής δήλωσης: Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.