Οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας της δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων στους Δήμους είναι ανοιχτές στην ηλεκτρονική διεύθυνση tetragonika.govapp.gr. και χιλιάδες ιδιοκτήτες σπεύδουν ήδη να διορθώσουν την επιφάνεια την ακινήτων τους. Η δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών δεν απαιτεί την υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού προκειμένου να γίνεται η διόρθωση, καθώς η πλατφόρμα συνδέεται αυτόματα με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του ιδιοκτήτη ακινήτου. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν με τους κωδικούς του Taxisnet να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώσουν το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Για την διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ακολουθήσουν 4 βήματα:

Βήμα 1:

Σύνδεση στην εφαρμογή. Στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/  εισέρχεστε στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων». Θα σας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet.

Βήμα 2:

Δημιουργήστε μια δήλωση για κάθε ακίνητο που επιθυμείτε να υποβάλλετε διόρθωση τ.μ. επιλέγοντας αρχικά τον Δήμο που ανήκει. Στη σελίδα των δηλώσεων  επιλέξτε «Δημιουργία Νέας Δήλωσης». Πρέπει πρώτα να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων σας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
  • Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  • Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής στη δήλωσή σας, πατήστε το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Βήμα 3:

Επιλέξτε από τη λίστα το ακίνητο που επιθυμείτε να διορθώσετε και τροποποιήστε τα τ.μ., σύμφωνα με τα πραγματικά. Συγκεκριμένα επιλέξτε αν η δήλωση αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα. Μετά επιλέξτε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωση. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητα σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο. Για κάθε ακίνητο εμφανίζεται ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων. Κάνετε κλικ στο πεδίο «Εισαγωγή στη δήλωση» για να εισάγετε το ακίνητο στη δήλωσή σας. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητο κάνετε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί. Η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωση 3 πεδία.

  •  Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9.
  • Τη δήλωση
  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Σε αυτό το σημείο συμπληρώνετε τα πραγματικά τ.μ. στη δήλωση στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη.

Εφόσον συμπληρωθεί η δήλωση πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία επικοινωνίας για να μπορέσετε να ενημερωθείτε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσης από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας.

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωση δεν υποβάλλεται, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσατε. Αν θέλετε να την επεξεργαστείτε, πατήστε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιήστε όποιο πεδίο επιθυμείτε. Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπετε όλο το ιστορικό της δήλωσης περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση.

Βήμα 4:  Υποβάλετε τη δήλωση πατώντας το κουμπί «Υποβολή».

Τα μικρά μυστικά της δήλωσης που πρέπει να προσέξετε

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμα τα εξής:

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να διορθώσετε τα τ.μ. ενός ακινήτου, το οποίο στο Ε9 είναι καταχωρισμένο σε δύο ξεχωριστές γραμμές (πιθανώς για να απεικονίσετε τη διαφορά του ποσοστού «Πλήρους κυριότητας» και «Επικαρπίας»), θα πρέπει να επιλέξετε «Εξαίρεση από έλεγχο διαφοράς τ.μ.» σε ένα από τα δύο ακίνητα που θα έρθουν αυτοματοποιημένα στη δήλωσή σας. Με τον τρόπο αυτόν τα τ.μ. των επιλεγμένων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο Σύνολο τ.μ. Δήλωσης στη διαφορά που απεικονίζεται στην ενότητα «Προβολή διαφοράς τ.μ. ανάμεσα στη δήλωση και στον ΔΕΔΔΗΕ».

Η «Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ.» αναφέρεται στην ημερομηνία δημιουργίας ή αλλαγής τ.μ. του ακινήτου στη δήλωση. Για παράδειγμα: Σε περίπτωση που υπάρχει προσθήκη 20 τ.μ. σε ένα ακίνητο 100 τ.μ., το οποίο στον ΔΕΔΔΗΕ είναι δηλωμένο με 100 τ.μ., ως Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ. θα πρέπει να δηλωθεί η ημερομηνία της αύξησης τ.μ. που αναφέρεται και στη σχετική άδεια. Αν το ακίνητο ήταν εξαρχής 120 τ.μ. τότε ως «Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ.» λογίζεται η ημερομηνία της οικοδομικής άδειας ή της κτήσης του ακινήτου.

Μία δήλωση μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Προσωρινά αποθηκευμένη: έχετε συμπληρώσει σωστά όλα τα απαραίτητα στοιχεία της δήλωσής σας και την έχετε αποθηκεύσει στην εφαρμογή, χωρίς όμως να την έχετε αποστείλει στον οικείο δήμο.
  • Εχει υποβληθεί: έχετε επιλέξει οριστικοποίηση της δήλωσης και την έχετε αποστείλει στον οικείο δήμο.
  • Σε επεξεργασία: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου έχει ξεκινήσει την επεξεργασία της δήλωσής σας. Σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορείτε πλέον να την επεξεργαστείτε ή να τη διαγράψετε.
  • Ολοκληρώθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της δήλωσής σας.
  • Απορρίφθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου απέρριψε τη δήλωσή σας.

Για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε μία δήλωσή σας πρέπει:

  • είτε να μην έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο δήμο)
  • είτε να έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο δήμο) αλλά να μη βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε αναίρεση οριστικοποίησης, να προχωρήσετε στις αλλαγές που θέλετε, να την αποθηκεύσετε προσωρινά και να την οριστικοποιήσετε ξανά.

Η προθεσμία διόρθωσης των τετραγωνικών λήγει στις 31 Μαρτίου 2020.

Οσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά την 31η Μαρτίου έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις επιφάνειες των συγκεκριμένων χώρων έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μπορεί να γίνει είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε στους δήμους όπου θα πρέπει να υποβληθούν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών που ήδη έχουν ενεργοποιήσει ορισμένοι δήμοι όπως ο Δήμος Αθηναίων.

Με την υποβολή της δήλωσης διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Δεν διαγράφονται ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Ποσά που έχουν καταβληθεί στους δήμους δεν επιστρέφονται.