Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη, για τα κρούσματα του κοροναϊού, που εξαπλώνεται ταχύτατα, με την Ιταλία να είναι στο επίκεντρο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν η καθεμία μέτρα για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού «σε πολύ στενό συντονισμό» μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα από τη Νάπολη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Για «νέα κατάσταση στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ νέα κρούσματα του κοροναϊού εντοπίσθηκαν στην Ισπανία, ένα από τα οποία βρίσκεται σε «σοβαρή» κατάσταση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τις δύο τελευταίες μέρες, τα πρώτα κρούσματα ανακοίνωσαν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Κροατία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Γεωργία, η Βόρεια Μακεδονία, ενώ νέα κρούσματα καταγράφηκαν επίσης στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.

Μέτρα και συντονισμός

Οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν η καθεμία μέτρα για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού «σε πολύ στενό συντονισμό» μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα από τη Νάπολη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στο περιθώριο της ιταλογαλλικής συνόδου που διεξάγεται στην πόλη αυτήν της νότιας Ιταλίας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «ήταν σημαντικό» να γίνει αυτή η συνάντηση, παρά την κρίση που πλήττει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ιταλία και η Γαλλία.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα από την κάθε χώρα, σε στενό ευρωπαϊκό συντονισμό», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι υπουργοί Υγείας των χωρών-μελών της ΕΕ συνεδρίασαν χθες στη Ρώμη.

«Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση αυτά που μας λένε οι επιστήμονες και οι γιατροί», πρόσθεσε ο Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Νάπολης, πριν από την έναρξη της συνόδου.

«Νέα κατάσταση σε Ευρώπη και κόσμο»

Η κατάσταση με τον κοροναϊό, έχει οξυνθεί εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, που προειδοποιεί ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί και ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα.

Για «νέα κατάσταση στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε ότι «η κατάσταση έχει σημαντικά οξυνθεί».

Οι δύο υπουργοί, επικεφαλής του κυβερνητικού επιτελείου για την διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού Covid-19, προειδοποίησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι «η επιδημία θα εξαπλωθεί» και ζήτησαν από τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συνεργάζονται με τις αρχές.

Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία νοσηλεύονται με τον ιό 14 άτομα, ενώ 240 βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι βασικοί μας στόχοι είναι να στηρίξουμε τον πληθυσμό και να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, δήλωσε ο κ. Σπαν και διαβεβαίωσε ότι τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και τα κρατίδια αξιολογούν πολύ σοβαρά την κατάσταση και προετοιμάζονται με τον καλύτερο τρόπο.

Τα μέτρα

Μεταξύ των μέτρων ελέγχου της επιδημίας που ανακοινώθηκαν είναι και η καταγραφή των στοιχείων των επιβατών με «κάρτες αποβίβασης», από τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία, προκειμένου να ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό η μετάδοση του ιού.

Στόχος είναι επίσης οι εταιρίες σιδηροδρόμων και λεωφορείων να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα – οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες το κάνουν ήδη – στην διασυνοριακή κυκλοφορία, αν και, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει για αυτό νομική βάση.

Εξέταση προσφύγων

Σε ό,τι αφορά τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι φθάνουν στην Γερμανία, στο εξής θα εξετάζονται για μόλυνση με κοροναϊό, ενώ οι επιστροφές μεταναστών και προσφύγων από και προς την Ιταλία έχουν ανασταλεί.

Έλεγχος θα γίνεται και στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία και την Νότια Κορέα, όπου ο ιός είναι σε έξαρση, αλλά, όπως εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι εύκολο να κλείσει κανείς τα σύνορα της χώρας. «Αυτό το σενάριο δεν το βλέπω», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μικροσκόπιο  διοργανώσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο

Υπό τις νέες συνθήκες, στο μικροσκόπιο μπαίνουν πλέον διοργανώσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, όπως η επικείμενη Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), η οποία είναι προγραμματισμένη για το διάστημα 4-8 Μαρτίου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου παγκοσμίως και συγκεντρώνει περίπου 10.000 εκθέτες και πάνω από 160.000 επισκέπτες.

Η απόφαση για ενδεχόμενη ακύρωσή της αναμένεται να ληφθεί αύριο, αλλά ο κ. Ζεεχόφερ ήδη τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «πρέπει κανείς να υπολογίσει πόσοι άνθρωποι έρχονται από τις πληγείσες περιοχές και τελικά προέχει η υγεία».

Υπέρ της ακύρωσης της ΙΤΒ τάχθηκε σήμερα με σχόλιό της η εφημερίδα BILD. Ως γενική κατεύθυνση πάντως, τόνισε ο υπουργός, αρμόδια για να αποφασίσουν αν μια μαζική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ή όχι, είναι τα ομόσπονδα κρατίδια.

Πλήρης κάλυψη των εξετάσεων

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των «ύποπτων» περιστατικών, αυτές μπορούν πλέον να γίνονται σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά και, εφόσον υπάρχει ιατρικό παραπεμπτικό, καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ακόμη και ο πρώιμος έλεγχος δεν πρόκειται να γίνει πλημμελώς, λόγω οικονομικών πόρων.

«Καλύτερα να γίνουν περισσότερες εξετάσεις από το απαραίτητο, παρά λιγότερες», τόνισε σχετικά.

Οικονομική στήριξη στις εταιρίες

Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά επίσης τρόπους περιορισμού των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού που έχουν πλέον αρχίσει να γίνονται αισθητές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εξήγησε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθούν οι συνέπειες της κατάστασης, αλλά η εξέλιξη παρακολουθείται συνεχώς και, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων, με φορολογικές ή και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση της παρούσας κρίσης στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, ο κ. Αλτμάιερ επισήμανε ότι τα πρώτα δείγματα θα φανούν στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αλλά τόνισε ότι δεν αναμένει μεγάλα εμπόδια στις παραδόσεις εμπορευμάτων.

Νέα κρούσματα στην Ισπανία

Νέα κρούσματα του κοροναϊού εντοπίσθηκαν σήμερα στην Ισπανία, ένα από τα οποία βρίσκεται σε «σοβαρή» κατάσταση, ανακοίνωσαν οι αρχές που προσπαθούν να ανιχνεύσουν από πού ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου στο ισπανικό έδαφος.

Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα 17 κρούσματα, από τα οποία τα 15 από το βράδυ της Δευτέρας.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, δύο εντοπίσθηκαν στην περιφέρεια της Μαδρίτης, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας ηλικίας 77 ετών που είχε και άλλες παθήσεις και «νοσηλεύεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή διοίκηση.

«Η γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τοπική μετάδοση επειδή κανένας απ’ αυτούς δεν ταξίδεψε σε ζώνη με κίνδυνο μετάδοσης», όπως η βόρεια Ιταλία, με την οποία συνδέονται σχεδόν όλα τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία, πρόσθεσαν οι περιφερειακές αρχές.

Ένα άλλο κρούσμα ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, στη Σεβίλλη. Πρόκειται για έναν 62χρονο που, σύμφωνα με τις αρχές, μολύνθηκε επίσης στην Ισπανία. Δήλωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες δεν έφυγε από τη χώρα και πως δεν ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που είχε μεταβεί σε ζώνη κινδύνου, όπως η βόρεια Ιταλία.

Οι ισπανικές αρχές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν πώς συνέβη η τοπική μετάδοση ώστε να καταλάβουν αν ο ιός κυκλοφορούσε ήδη από ημέρες στη χώρα.

«Καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για να ανακαλύψουμε πώς μολύνθηκε το πρόσωπο αυτό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοσταθμό RNE.