Εκτός ελέγχου φαίνεται πως έχει ξεφύγει η κατάσταση στη Λέσβο και στη Χίο μετά την απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά, με την αντιπαράθεση μεταξύ των νησιωτών και της κυβέρνηση να κλιμακώνεται.

Οι σκηνές «πολέμου» που εκτυλίσσονται στα νησιά σίγουρα δεν τιμούν κανέναν, και ιδιαίτερα η βιαιότητα των ανδρών της αστυνομίας στους νησιώτες, που έχουν υπομείνει το βάρος του προσφυγικού δείχνοντας την αλληλεγγύη τους.

Οι κάτοικοι των νησιών είχαν προειδοποιήσει για αντιδράσεις καθώς και ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά.

Κλείνοντας τα αφτιά της στις κραυγές των νησιωτών οι οποίοι είχαν μάλιστα πραγματοποιήσει ακόμα και διαδηλώσεις στην Αθήνα, αποφασίζει να προχωρήσει σε επιτάξεις χώρων και να στείλει διμοιρίες των ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, «πνίγοντας» το λιμάνι της Λέσβου σε δακρυγόνα.

Από πλευράς τους οι αστυνομικοί θέλοντας να δικαιολογήσουν την απερίγραπτη βία κατά των κατοίκων των νησιών, προχωρούν σε καταγγελίες, υποστηρίζοντας πως οι νησιώτες τους απείλησαν ακόμα και με καραμπίνες.

Επεισόδια και συλλήψεις σε Λέσβο και Χίο

Ήδη από την Τρίτη, καταγγελίες άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνοντας λόγο για υπερβολική και αδικαιολόγητη βία από τη μεριά των ΜΑΤ.

Την Τετάρτη, τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι στην Καράβα και το Διαβολόρεμα.

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, ενώ βίντεο στα social media απεικονίζει διαδηλωτές να φέρουν τραύματα από σφαίρες αστυνομικών.

Καταγγελίες για φωτιά στη Λέσβο από χειροβομβίδες των ΜΑΤ

Καταγγελίες για πρόκληση φωτιάς στην περιοχή της Καράβας από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης των αστυνομικών δυνάμεων, έχουν γίνει στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση που βρίσκεται κοντά στον δρόμο μετά από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων που εκτόξευσαν άνδρες των ΜΑΤ.

Έσπαγαν τα αυτοκίνητα, έδερναν κόσμο – «Είναι δυνάμεις κατοχής»

Όπως μεταδίδει το stonisi.gr κατά την αποχώρηση τους από το Διαβολόρεμα και λίγο πριν τη Μυτιλήνη στο ύψος του Στρατοπέδου της Παγανής άρχιζαν να σπάνε αυτοκίνητα και να βρίζουν χυδαιότατα τους κατοίκους της Λέσβου με χυδαίες εκφράσεις.

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που έσπασαν ήταν και αυτό του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολου Βαλτά. Η μανία τους όμως δεν σταμάτησε εκεί αλλά μπήκαν μέσα στο Στρατόπεδο της Παγανής το οποίο χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο προκειμένου να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.

Πολίτες που μίλησαν στο «Ν» τόνισαν ότι θα καταθέσουν μήνυση εναντίον των απρόκλητων βιαιοπραγιών και της παράνομης δράσης των ανδρών των ΜΑΤ. Αρνητικά έχει σχολιαστεί και η παντελής απουσία των Εισαγγελικών Αρχών της Μυτιλήνης στα όσα συμβαίνουν από χτες στη Λέσβο με την ανεξέλεγκτη δράση των ομάδων αυτών που κατά τα άλλα ονομάζονται Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης.

Αστυνομικοί πολιορκούνται από κατοίκους

Η οργή των νησιωτών ξέσπασε αμέσως μετά. Αστυνομικοί που αποχώρησαν από τα μέτωπα της Καράβας και του Διαβολορέματος, κατευθυνόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παρέμειναν αποκλεισμένοι.

Οι διαδηλωτές φαίνεται πως πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ στην είσοδο του στρατοπέδου, ενώ έχουν φτιάξει και οδοφράγματα γύρω από αυτό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και πληροφορίες που έρχονται μόνο από τη ΓΑΔΑ, περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από στρατόπεδο και πυροβολούσαν στον αέρα με καραμπίνες. Εφόσον ισχύει η είδηση, που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από μάρτυρες στο νησί, δείχνει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και μια άνευ προηγουμένου βεντέτα.

Έκρυθμη η κατάσταση και στη Χίο – Απρόκλητες επιθέσεις σε πολίτες

Πέρα από κάθε όριο έχει ξεφύγει η κατάσταση με την παρουσία των ΜΑΤ στη Χίο. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς την παραμικρή αφορμή, δυνάμεις των ΜΑΤ σταματούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα στο Αίπος χτυπώντας οδηγούς αυτοκινήτων και προκαλώντας ζημιές χωρίς την παραμικρή αφορμή, όπως μεταδίδει το politischios.gr.

Αρκετά άτομα έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

«Μας σταματούσαν με τα αυτοκίνητα και μας χτυπούσαν αλύπητα» αναφέρουν στην τοπική ιστοσελίδα.

«Ντού» σε ξενοδοχείου που έμεναν ΜΑΤ

Μία σύλληψη και 11 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Αστυνομία στη Χίο, μετά την εισβολή στο ξενοδοχείο που μένουν αστυνομικοί των ΜΑΤ κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατασκευή κλειστών δομών για μετανάστες/πρόσφυγες.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ συλληφθείς είναι ένας 27χρονος, που φέρεται ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών, ενώ έχει τακτοποιηθεί ένα ακόμα άτομο και αναζητείται.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι άλλοι 43 αστυνομικοί αναφέρθηκαν από την ΕΛΑΣ ως τραυματίες στα επεισόδια στην Μυτιλήνη.

Αποσύρονται δυνάμεις των ΜΑΤ

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι θα υπάρξει μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου, γιατί ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη στον Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του υπουργού προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε να αποσυρθούν οι τέσσερις διμοιρίες από τις 12 συνολικά που έχουν μεταφερθεί στα νησιά σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή την απόφαση ύστερα από τον ξεσηκωμό των νησιωτών και τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχεία που διέμεναν οι αστυνομικοί.

Την Πέμπτη θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των τριών νησιών όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο.

«Συγχαρητήρια για την αυτοσυγκράτηση»

«Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα.

Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στην Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις – κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έξαλλοι οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ

Στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, ζητώντας από την ηγεσία να αποσυρθούν άμεσα οι διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από Μυτιλήνη και Χίο.

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. διαμαρτυρήθηκαν έντονα για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον των συναδέλφων τους, με αποκορύφωμα –όπως λένε- την εισβολή κατοίκων της Χίου στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν άντρες της ΥΜΕΤ.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

«Απαιτούμε άμεσα να αποσυρθούν οι δυνάμεις. Αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ και της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών θα μεταβεί τα χαράματα στην Χίο και στη Λέσβο προκειμένου να απαιτήσουν την επιστροφή των συναδέλφων πίσω. Δεν θα φύγουμε μέχρι τούτο να γίνει πράξη», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, που κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: «Εκφράζουμε, την έντονη διαμαρτυρία μας και ζητάμε από την πολιτεία, να σταματήσει να εκθέτει την Ελληνική Αστυνομία, τη μια για το «μεταναστευτικό» και το «πανεπιστημιακό άσυλο», την άλλη για τη διεξαγωγή συνεδρίων και την ψήφιση νομοσχεδίων και, όπως όλα δείχνουν, προσεχώς με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Τόσο οι αιφνίδιες επιχειρήσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η κατακραυγή που προκαλούν, όσο και οι άστοχες – απερίσκεπτες ενέργειες μεμονωμένων ατόμων, ενστόλων και μη, στην Αθήνα, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλικού της αστυνομίας προς τον πολίτη και την κοινωνία. Απεναντίας, στρώνουν το έδαφος για τη διεύρυνση του χάσματος με την κοινωνία, απαξιώνοντας την αστυνομία και αφήνοντας απροστάτευτους τους συναδέλφους μας, σε άδικες και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα, επιθέσεις».