Έτοιμο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού είναι το προσωπικό του νοσοκομείου «Σωτηρία» σύμφωνα με τον  νοσηλευτή Νίκο Παπανδρέου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Νοσηλευτών, σημείωσε ότι «έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Είχαμε το χρόνο να κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας, υποδεχθήκαμε και κάποια πιθανά κρούσματα. Υπάρχει υλικό για το προσωπικό. Και, κυρίως ένα άρτια καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου, εξήγησε ότι όσοι νοσηλευτούν με τον ιό «θα είναι άτομα με χρόνιες παθήσεις, άρα είναι πιο ευάλωτες ομάδες».

Στο ερώτημα εάν επαρκούν οι χώροι του νοσοκομείου σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων του κοροναϊού, υποστήριξε ότι υπάρχουν οι χώροι και πως «η απομόνωση, μπορεί να γίνει και στο σπίτι κάποιου, όπως γίνεται στο εξωτερικό, με ιατρική παρακολούθηση».

Όσον αφορά στον τρόπο πρόληψης του ιού, πρότεινε την καλή πλύση χεριών και την αποφυγή της πολυκοσμίας.

«Όσοι έχουν βήχα ή καταρροή να φοράνε μάσκα για να προστατεύουν τους γύρω τους» κατέληξε.

Τα νοσοκομεία αναφοράς

Δεκατρία είναι τα νοσοκομεία αναφοράς τα οποία ορίστηκαν από το υπ. Υγείας για να υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,

ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,

ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,

Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,

ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,

ΓΝ Λαμίας

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,

ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»