Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού», είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο, την ίδια ώρα που οι αγορές προεξοφλούν παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών σε Ευρωπή και Αμερική προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική ζημιά.

Ειδικότερα οι αγορές αναμένουν μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση με μείωση των επιτοκίων σε ευρωζώνη και ΗΠΑ, καθώς στις αγορές δημιουργείται σκηνικό «ζόφου» εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού.

Αυξάνει τις αβεβαιότητες για την ανάπτυξη

«Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

«Αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Πιθανή η παρέμβαση της ΕΚΤ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στο κοροναϊό, η Σνάμπελ δήλωσε: «Αν φανεί ότι ο κοροναϊός θα έχει διάρκεια… δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό», προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί».

Οι αγορές περιμένουν μείωση επιτοκίων

Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει πάντως να προεξοφλούν περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού η αντίδραση των κρατικών ομολόγων δεν είναι εναρμονισμένη.

Οι επενδυτές στρέφονται κυρίως σε αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν διαρκώς σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αντίθετα, τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας όπως τα ελληνικά δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετους ομολόγου πριν από λίγο ξεπέρασε το 1,22% (από 1,08% χθες) του 5ετους το 0,47% (από 0,43%) και του 15ετούς το 1,74%.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η Fed ετοιμάζεται να προχωρήσει τον επόμενο κιόλας μήνα σε μείωση του επιτοκίου της. Η κίνηση αυτή έχει ήδη προεξοφληθεί από την προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος.

Στην ίδια αγορά προεξοφλείται με πιθανότητα 80% μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Οι δυσοίωνες προοπτικές, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να επαληθεύονται ωθούν σύμφωνα με την Handelsblatt την Γερμανία στην υιοθέτηση δημοσιονομικού πακέτου στήριξης προκειμένου να αναχαιτίσει την επερχόμενη ύφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από