Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Ο Μουμπάρακ, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Αιγύπτου, στις 24 Ιανουαρίου υποβλήθηκε σε εγχείρηση και έκτοτε νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πάντως μέχρι στιγμής η οικογένειά του δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Μουμπάρακ

Ο Μουμπάρακ ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1981 έως το 2011, όταν και «οδηγήθηκε» σε παραίτηση στη σκιά της «Αραβικής Άνοιξης» και των αιματηρών επεισοδίων στην πλατεία Ταχρίρ.

Έναν χρόνο αργότερα (2012), ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με αφορμή τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, στο πλαίσιο των γεγονότων της «Αραβικής Άνοιξης».

Μετά το τέλος της δίκης, ο πρώην αιγύπτιος πρόεδρος αντιμετώπισε σειρά ιατρικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Τον Νοέμβριο του 2014, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη απάλλαξε τον Μουμπάρακ απ’ όλες τις κατηγορίες σχετικά με τα γεγονότα στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ τον Μάρτιο του 2017 ο Μουμπάρακ αποφυλακίστηκε, έπειτα από έξι έτη κράτησης.