Δυνάμεις των ΜΑΤ από την Αττική ταξιδεύουν για Λέσβο και Χίο, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για νέες κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών, κόντρα στις σφοδρές αντιδράσεις των νησιωτών.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταφέρονται ισχυρές δυνάμεις υπό τον φόβο επεισοδίων λόγω των έργων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

Μάλιστα, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, επιβιβάστηκαν τη Δευτέρα στο πλοίο της γραμμής το οποίο απέπλευσε το μεσημέρι από το λιμάνι του Λαυρίου. Κατά πληροροφορίες μεταφέρονται ειδικά αυτοκινούμενα οχήματα, όπως αύρα ρίψης νερού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες διμοιρίες, οι οποίες βρίσκονται και επιχειρούν στα δύο νησιά.

Με βάση τα σχέδια της ΕΛΑΣ, στόχος είναι η 24ώρη προστασία των χώρων, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα.

Σε αναβρασμό οι νησιώτες

Για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου και την αγανάκτηση των κατοίκων μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα σχέδιά της αναφορικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές του νησιού, μίλησε στην κάμερα του MEGA ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Παρά την επιβεβαίωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι θα υπάρξει διάστημα μίας εβδομάδας προκειμένου να γίνει ένας διάλογος επί μηδενική βάση, στο αίτημα των τοπικών αρχών να προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του υπουργού, η Περιφέρεια έλαβε γραπτή απάντηση ότι η κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της και ότι δεν πρόκειται να γίνει περαιτέρω συζήτηση.

Οι κάτοικοι των νησιών και οι τοπικές αρχές έχουν σκοπό, μέχρι την τελευταία στιγμή, να επιδιώξουν με ειρηνικό τρόπο συνομιλίες και εύρεση λύσεων.

«Πάνε να δημιουργηθούν προγεφυρώματα στην καρδιά των νησιών μας της επιθετικότατης Τουρκίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ενώ για τα ΜΑΤ που καταφθάνουν στα νησιά υποστήριξε πως «δεν είναι εδώ για να στραφούν εναντίον του λαού του βορείου Αιγαίου, ο οποίος συνολικά αντιδρά στα σχέδια αυτά».

Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται από τον χάρτη τα νησιά του βορείου Αιγαίου επειδή υπάρχει μία εμμονή σε μία λανθασμένη απόφαση.