Στους εννιά ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών που έπληξε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Από τον σεισμό τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι σε χωριά και πόλεις στις δύο χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τρία από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ 37 Τούρκοι τραυματίστηκαν.

Μεταξύ αυτών, εννέα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, οι τραυματίες στο Ιράν ανέρχονται σε 75, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Πηγή: Anadolu

Βίντεο-σοκ

Στο μεταξύ, το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός αποτυπώνουν βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Ένα βίντεο δείχνει ανθρώπους να σκάβουν ασταμάτητα στο έδαφος, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν τυχόν παγιδευμένους ή εγκλωβισμένους.

Σε άλλο βίντεο μία γυναίκα κλαίει με αναφιλητά μπροστά στα χαλάσματα, την ώρα που άλλοι κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν στα χαλάσματα.

Συγκλονιστικές είναι και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο όπου φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς ολόκληρα σπίτια έχουν καταρρεύσει και καταστραφεί ολοσχερώς.

Λέκκας: Είναι απόρροια του σεισμού του Ιανουαρίου

Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χαρακτηρίζει τον σημερινό σεισμό των στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

«Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν» τόνισε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.