Τι θα γινόταν αν ο Καραγκιόζης αποφάσιζε να μαζέψει τους καλύτερους έλληνες μουσικούς για να παίξουν στον γάμο του Μπαρμπάγιώργου;

Αν ο σούπερ ήρωας του θεάτρου σκιών ζητούσε να γνωρίσει τους πιο άξιους αντιπροσώπους της ρεμπέτικης μουσικής και μάλιστα προσπαθούσε να τους πείσει στο καινούργιο μαγαζί που ανοίγει και θα εγκαινιάσει με τον γάμο του μπάρμπα του;

Όλα αυτά θα συμβούν στην παράσταση «Avanti μαέστρο… ρεμπέτικα» που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 19 Φεβρουαρίου και για τέσσερις Τετάρτες.

Ένα μουσικό ταξίδι σκιών και λαϊκής ορχήστρας φυσικά με την επιμέλεια του καλύτερου στο είδος. Ο Ηλίας Καρελλάς με δεκάδες παραστάσεις Θεάτρου Σκιών συνδυασμένες με μουσική στο ενεργητικό του, αυτή τη φορά καταπιάνεται με το ρεμπέτικο, είδος με το οποίο έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν στην παράσταση «Οι κουμπάροι» αλλά σε περιορισμένο εύρος.

«Όλες μου τις παραστάσεις τις διέπει η μουσική που είναι σαν να είμαι και εγώ μέλος μιας ορχήστρας» αναφέρει ο Ηλίας Καρελλάς όταν ξεκινάει να μου αφηγείται αυτή την πρωτότυπη ιδέα.

«Η πρόταση ήρθε από την Κατερίνα Τσιρίδου και τον Αγάθωνα, που είναι από τους σημερινούς πιο αντιπροσωπευτικούς και γνήσιους δημιουργούς δημιουργούς και εκπροσώπους του ρεμπέτικου. Μαζί με τον Ξηντάρη του οποίου ο εγγονός παίζει μπουζούκι στην παράσταση» συνεχίζει ο Ηλίας.

Στόχος της παράσταση είναι να παντρευτούν δύο κόσμοι πολύ διαφορετικοί και στο παρελθόν παρεξηγημένοι. Γιατί και για το ελληνικό θέατρο σκιών ήταν περίεργα τα πράγματα μέχρι πριν από λίγα χρόνια –η λέξη «καραγκιόζης» είχε περάσει και στην αργκό- αλά και για το ρεμπέτικο.

«Από την ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο το 1949 και μετά τον Ευγένιο Σπαθάρη αλλά και τις δικές μου δουλειές οι συνθήκες για τον Καραγκιόζη και το ρεμπέτικο άλλαξαν» αναφέρει η Ηλίας και συνεχίζει: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ρεμπέτες είναι αντισταρ όπως και ο Καραγκιόζης».

Η παράσταση εντάσσεται στον κύκλο «With a twist» του Μεγάρου Μουσικής και θα ανέβει στην ιδιαίτερη αυλή του Καραγκιόζη στο φουαγιέ του χώρου. Εκεί, μέσα στο Σπίτι του Καραγκιόζη – δημιουργία και αυτό του Ηλία Καρελλά- ενήλικες κυρίως αλλά και έφηβοι και παιδιά θα δουν να ζωντανεύει ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης και πολλοί άλλοι.

Και δεν θα ζωντανέψουν απλώς μέσα από τα υπέροχα τραγούδια τους αλλά και μέσα από τις φιγούρες που έχει φτιάξει ειδικά για την παράσταση ο Ηλίας.

Όπως μου εξηγεί ο ίδιος η ιστορία είναι μια από τις παραδοσιακές κωμωδίες του Καραγκιόζη αλλά έχει διασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες της παράστασης.

Ο Ηλίας Καρελλάς συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την παράσταση «Συρανό» που ανεβαίνει στο θέατρο Κάππα με τον Λευτέρη Ελευθερίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τους String Demons ζωντανά στη σκηνή, αλλά και τις παραστάσεις στο Σπίτι του Καραγκιόζη στο Μέγαρο με σκοπό να μάθουν μικροί και μεγάλοι, όχι μόνο τις ιστορίες του Καραγκιόζη, αλλά και την προέλευση του Θεάτρου Σκιών.