Εντός Φεβρουαρίου θα επαναπρογραμματιστεί η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών Βορείου Αιγαίου, η οποία ήταν να γίνει σήμερα και ακυρώθηκε.

Κύκλοι του υπουργείου χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα θετικές» τις σημερινές δηλώσεις δημάρχων του Βορείου Αιγαίου για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την κυβέρνηση και υπογραμμίζουν ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι τη μεταναστευτική κρίση».

Σήμερα το πρωί, νησιώτες από τη Σάμο, τη Χίο και τη Μυτιλήνη βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Ανάμεσά τους και οι δήμαρχοι των νησιών καθώς και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ανέφερε στο in.gr πως η τοπική αυτοδιοίκηση ζητά «διαχείριση της όλης κατάστασης, απεγκλωβισμό τώρα και να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα, αλλά με προαπαιτούμενα αυτά και να σταματήσει και η επίταξη».

«Το θέμα μας δεν είναι πόσα λεφτά θα πάρουμε. Το ζήτημα είναι να σώσουμε την καθημερινότητά μας και τα νησιά μας. Οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν γιατί οι νησιώτες έχουν υποφέρει από την προσφυγική κρίση –έχουν χάσει ιδιοκτησίες και σπίτια—και άρα η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για αυτά. Ωστόσο δε θα δεχτούμε χρήματα για να λάβει το «ναι» από εμάς για τα νέα καμπς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.