Τις πρώτες φωτογραφίες από το κρουαζιερόπλοιο χωρίς προορισμό, το MS Westerdam, δημοσίευσε το Reuters αποκαλύπτοντας πώς περνούν την ώρα τους οι 1.455 επιβάτες και τα 802 μέλη του πληρώματος τις δύο εβδομάδες που βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πώς περνούν την ώρα τους οι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο του… κορωνοϊού

Στις φωτογραφίες βλέπουμε κάποιους να παίζουν σκάκι ή να φτιάχνουν παζλ, ενώ αναμένουν ενημέρωση για το πώς και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν λεύκανση δοντιών, τουρνουά πόκερ, δοκιμές ουίσκι ακόμα και μια διάλεξη για τη σύγχρονη Κίνα, σύμφωνα με επιβάτες του πλοίου και αντίγραφο του προγράμματος των εκδηλώσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.

«Το πλήρωμα έχει προσπαθήσει να μας τονώσει το ηθικό αλλά πόσα επιτραπέζια παιχνίδια να παίξει κανείς;», δήλωσε η Τζόουνς η οποία βρίσκεται στο κρουαζιερόπλοιο για περίπου δύο εβδομάδες.

Δεν γίνεται δεκτό από καμία χώρα για να ελλιμενιστεί

Σύμφωνα με τους επιβάτες και το προσωπικό, το κρουαζιερόπλοιο MS Westerdam έχει λάβει αρνητική απάντηση από πέντε χώρες για να ελλιμενιστεί λόγω φόβων ότι υπάρχει σε αυτό κρούσμα του νέου κορωνοϊού.

Η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Γκουάμ και οι Φιλιππίνες αρνήθηκαν να δεχθούν το κρουαζιερόπλοιο, ωστόσο από την πλευρά τους τόσο οι υπεύθυνοι του πλοίου, όσο και οι ίδιοι επιβάτες υποστηρίζουν ότι δεν μεταφέρει ασθενείς.

Μάλιστα τελευταία χώρα που αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο ήταν η Ταϊλάνδη, της οποίας ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε δημοσίως να δώσει άδεια στο  το κρουαζιερόπλοιο MS Westerdam να ελλιμενιστεί.

«Προσπαθούμε να διατηρούμε τις ελπίδες μας, διότι αυτό είναι όλο που έχουμε: να συνεχίσουμε να ελπίζουμε. Αλλά κάθε μέρα, αυτό γίνεται λίγο πιο δύσκολο όταν μας απορρίπτει η μία χώρα μετά την άλλη», δήλωσε η Τζόουνς μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στο Reuters.

Όπως πολλοί πάνω στο πλοίο, η Τζόουνς επιβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ για μια κρουαζιέρα στην περιοχή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Επρόκειτο να είναι μια κρουαζιέρα δύο εβδομάδων, αλλά καθώς το διάστημα αυτό παρήλθε αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν ανησυχίες για τις προμήθειες σε καύσιμα και τρόφιμα. Πολλοί από τους επιβάτες είναι μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να ξεμείνουν από φάρμακα.

«Ελπίζουμε ότι απλά κάποια χώρα θα μας δει ως ανθρώπους από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, που βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο έλεός της για να μας επιτρέψει να γυρίσουμε σπίτι μας», δήλωσε η Τζόουνς.

Η 20χρονη Μαρία Άνγκους, φοιτήτρια από τη Νέα Ζηλανδία που ταξιδεύει μαζί με τους γονείς της, δήλωσε ότι ο καπετάνιος ενημέρωσε τους επιβάτες σήμερα το πρωί ότι ζητούν βοήθεια από άλλες χώρες.

«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι πολλών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο MS Westerdam και αυτές οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές της Ταϊλάνδης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να διασφαλίσουν ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες μας», είπε η Άνγκους ότι δήλωσε ο καπετάνιος του πλοίο, ο Βίνσεντ Σμιτ. Η αμερικανική πρεσβεία στην Μπανγκόκ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με την Άντζελ Τζόουνς, πάντως, η υπομονή κάποιων επιβατών αρχίζει να δοκιμάζεται, καθώς ορισμένοι διαπληκτίστηκαν έντονα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν από τους λίγους διαθέσιμους υπολογιστές και εκτυπωτές στο πλοίο για να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Δύσκολο να φανταστεί κανείς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να πιάνονται στα χέρια αλλά μαντέψτε τι έγινε», δήλωσε η Τζόουνς. «Είναι αστείο και λυπηρό την ίδια στιγμή».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση πάντως, η  Καμπότζη είναι η τελευταία και η μόνη χώρα που συμφώνησε να επιτρέψει στο κρουαζιερόπλοιο MS Westerdam να ελλιμενιστεί και να αποβιβαστούν οι επιβάτες του, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρία Holland America Line.

Έτσι φαίνεται πως μέσα στις επόμενες ώρες η περιπέτεια που ζουν οι 1.455 επιβάτες θα φτάσει στο τέλος της.