Τα διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό Covid-19 που ανέπτυξαν και έθεσαν στη διάθεση άλλων χωρών τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ, δεν λειτουργούν σωστά, όπως έγινε γνωστό απόψε από μια αξιωματούχο.

Τι έδειξαν τα προβληματικά τεστ

Τα CDC ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό τεστ και άρχισαν στις 5 Φεβρουαρίου να το στέλνουν σε πιστοποιημένα εργαστήρια στις ΗΠΑ (και στις 50 Πολιτείες) ώστε να επιταχυνθεί ο εντοπισμός των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Όμως, κατά τη διαδικασία επαλήθευσης των τεστ διαπιστώθηκε ότι μπορεί να έδιναν μη καταληκτικά αποτελέσματα, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. «Ορισμένες Πολιτείες έλαβαν μη καταληκτικά αποτελέσματα από τα εργαστήρια», εξήγησε η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια του τμήματος αναπνευστικών παθήσεων. «Πιστεύουμε ότι το ένα από τα τρία αντιδραστήρια δεν λειτουργεί ομαλά. Για αυτό το ξανακατασκευάζουμε», πρόσθεσε.

Παραγγελίες με τα προβληματικά τεστ σε… 36 χώρες

Την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι 36 χώρες παρήγγειλαν αυτά τα τεστ. Με το κάθε σετ μπορούν να εξεταστούν 700-800 δείγματα. Αφού αρχικά ανέφεραν ότι είχε αρχίσει η αποστολή των σετ στα διεθνή εργαστήρια, τα CDC είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη, εξαιτίας του προβλήματος που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Το «κατηγορώ» του CDC στην Κίνα

Και μπορεί να έκανε λάθος στα διαγνωστικά τεστ που δημιούργησε για τον κορωνοϊό, αλλά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόσληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ συνεχίζουν να κατηγορούν την Κίνα.

Ειδικότερα, ο κορωνοϊός έχει μολύνει επίσημα περισσότερους από 45.200 ανθρώπους. Η ασθένεια εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ηπειρωτική Κίνα, με πάνω από το 70% των κρουσμάτων να κατοικούν στην επαρχία Χουμπέι.

Ωστόσο, παρά τους ήδη «παχυλούς» αριθμούς, οι Αμερικάνοι επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι Κινέζοι αρμόδιοι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των ασθενών και ότι στην πραγματικότητα τα νούμερα είναι πολύ πιο υψηλά.

Ο αντίλογος

Μάλιστα σύμφωνα με τους αξιωματούχους του CDC, η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού εκτός της Κίνας μπορεί να υποδηλώνει ότι οι κινεζικές αρχές υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται πως οι κινεζικές αρχές αποκρύβουν τους αριθμούς για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της προόδου.

Σύμφωνα με αναφορά της Wall Street Journal, οι κινεζικές αρχές δεν δείχνουν την δέουσα προσοχή σε ασθενείς που παρόλο που έχουν όλα τα συμπτώματα, δεν είναι θετικοί στο τεστ του κορωνοϊού.

Ο κοροναϊός προσγειώθηκε Λονδίνο

Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν στα 9 όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι ο τελευταίος ασθενής που εντοπίστηκε προσβλήθηκε από τον ιό στην Κίνα.

«Άλλος ένας ασθενής στην Αγγλία βγήκε θετικός στον νέο κοροναϊό (Covid-19), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρις Γουίτι, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας.

Ο ασθενής έχει μεταφερθεί σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό κέντρο στο Λονδίνο.\

Ακυρώθηκε το Παγκόσμιο Σαλόνι Κινητής Τηλεφωνίας της Βαρκελώνης λόγω κοροναϊού

Το Παγκόσμιο Σαλόνι Κινητής Τηλεφωνίας της Βαρκελώνης, ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού του τομέα των τηλεπικοινωνιών που προσελκύει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, ακυρώθηκε εξαιτίας των φόβων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλοι όμιλοι να αποχωρήσουν, έγινε σήμερα γνωστό από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η διοργανώτρια εταιρεία GSMA ανέφερε, σε ένα δελτίο τύπου, ότι «ακύρωσε το MWC Barcelone 2020, επειδή η παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, οι ανησυχίες για τα ταξίδια και άλλες συνθήκες καθιστούν αδύνατη την οργάνωση της εκδήλωσης», που είχε προγραμματιστεί για το διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διεθνείς επαγγελματικές εκδηλώσεις που ακυρώνεται εξαιτίας του φόβου που προκάλεσε η επιδημία.

Κανένα κρούσμα του ιού COVID-19 δεν έχει καταγραφεί στην ηπειρωτική Ισπανία, όμως δύο κρούσματα, ένας Βρετανός και ένας Γερμανός, επιβεβαιώθηκαν στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων.

Καμιά τριανταριά εταιρείες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών μεγάλοι όμιλοι όπως οι αμερικανικοί Intel, Facebook, Cisco και Amazon, ο κινεζικός Vivo, ο νοτιοκορεατικός LG, ο σουηδικός Ericsson ή ακόμη και οι ιαπωνικοί Sony και NTT DoCoMo.

Οι διοργανωτές επιχείρησαν να τους καθησυχάσουν ανακοινώνοντας επιπλέον μέτρα ασφαλείας, όπως τεστ θερμοκρασίας και συστάσεις απολύμανσης των περιπτέρων.

Επιπλέον, απαγόρευσαν την πρόσβαση στους ταξιδιώτες που θα έρχονταν από την κινεζική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η εστία της επιδημίας, η πόλη Ουχάν.

ΠΟΥ: Είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας

Είναι ακόμη «πάρα πολύ νωρίς» να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κοροναϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πιστεύω ότι σήμερα είναι πάρα πολύ νωρίς να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε την αρχή, τη μέση ή το τέλος αυτής της επιδημίας» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, όμως αυτή η εμφανής επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «πολύ μεγάλη προσοχή», είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτή η επιδημία θα μπορούσε να εξελιχθεί προς οποιανδήποτε κατεύθυνση» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ φιλοξένησε χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη στην έδρα του στη Γενεύη ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιδημιολόγων από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητηθούν τα μέσα καταπολέμησης του ιού Covid-19.