Την πολεμική της αντιπολίτευσης προκαλεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη χώρων και τη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου.

Μετά τοnν ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, και το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στα μέτρα της κυβέρνησης.

«Ασκήσεις αυταρχισμού»

«Η μεσονύκτια δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται ακίνητα στα νησιά είναι η επιβεβαίωση της αποτυχίας τους. Σε βάρος της χώρας, των κατοίκων της και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το δράμα που εκτυλίσσεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία του «δήθεν επιτελικού κράτους της ΝΔ τονίζοντας ότι «υποσχέθηκαν να λύσουν προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η πασαρέλα «αρίστων και ικανών» δημιούργησε περισσότερα. Οι υπεύθυνοι άλλαξαν, κανείς δεν παραιτήθηκε. Υποσχέθηκαν αποσυμφόρηση και δημιούργησαν μεγαλύτερη συμφόρηση».

Συμπληρώνει ακόμη πως «αφού προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους εγκλωβισμένους και τις ΜΚΟ, τώρα επιδίδονται σε ασκήσεις αυταρχισμού εναντίον των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διχάζουν αντί να ενώνουν».

«Απέραντη φυλακή»

Σφοδρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην υπουργό Όλγα Γεροβασίλη να τονίζει ότι «η ΝΔ θέλει να μετατρέψει με τα κλειστά κέντρα κράτησης τη χώρα σε μια απέραντη φυλακή» και να υπογραμμίζει πως αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι εύκολη η χρηματοδότησή τους από πόρους της ΕΕ.

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η “σούπερ ετοιμότητα των σούπερ αρίστων” έφεραν τη χώρα και ιδιαίτερα  τα νησιά και τους ήδη βεβαρημένους κατοίκους σε αδιέξοδο ενώ επιπλέον έχουν διασύρει τη χώρα διεθνώς» σχολίασε η κα Γεροβασίλη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Καμία προετοιμασία,  καμία γνώση της μετανάστευσης και του προσφυγικού ζητήματος, αδυναμία διάγνωσης του προβλήματος  και παλινωδίες για 7 μήνες» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι «έτσι έχουμε την επιβάρυνση στα νησιά και γίνεται αδιέξοδη η κατάσταση και σήμερα έρχεται η κυβέρνηση για να κοροϊδέψει η ίδια τους κατοίκους των νησιών, που τους είχε υποσχεθεί και δια των δημάρχων της, αποσυμφόρηση των νησιών και αποτροπή εισόδου».

«Κανένα νέο στρατόπεδο»

Την αντίθεσή του εκφράζει το ΚΚΕ και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «με τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων – κλειστών hot spots, καταδικάζονται τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».

Χαρακτηρίζει δε, απαράδεκτη μεθόδευση του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» την έκδοση ΠΝΠ και καλεί το λαό των νησιών να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί «κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

«Αναγκαίο μέτρο για τη μείωση των ροών»

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε μέτρο έκτακτης ανάγκης την επίταξη χώρων για κλειστά κέντρα κράτησης.

Υποστήριξε μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανένα και ακολουθεί όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

«Για να μειωθούν οι ροές απαιτούνται κλειστά κέντρα» τόνισε ο Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει περιοχές στα νησιά για να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης αποκάλυψε ότι θα ζητήσει την αναβολή της συνάντησης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που διαμαρτύρονται για την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία, είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.