Ήταν ένας εξαιρετικά ήπιος χειμώνας. Ακόμη και τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες στη Γερμανία έφταναν τους δέκα με δεκαπέντε βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Όμως από το μεσημέρι της Κυριακής οι διαθέσεις του καιρού αλλάζουν. Ο τυφώνας «Σαμπίνε», που έχει ξεκινήσει την πορεία του από τη Γροιλανδία, αναμένεται στα παράλια της Βόρειας Θάλασσας και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τα νότια με ανέμους που μπορεί να φτάσουν τα 160 χλμ. την ώρα.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Αντρέας Φρίντριχ «περιμένουμε το πρώτο χτύπημα του τυφώνα στη Γερμανία το μεσημέρι της Κυριακής με κατεύθυνση προς νοτιοανατολικά, δηλαδή καλύπτει ολόκληρη τη Γερμανία και κινείται προς Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο. Το απόγειο της καταιγίδας το υπολογίζουμε τα ξημερώματα της Δευτέρας».  Ο τυφώνας «Σαμπίνε», που φέρει την ονομασία «Κιάρα» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χτύπησε ήδη τη Βρετανία και την Ιρλανδία. Ο Γερμανός μετεωρολόγος προειδοποιεί ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τον κόσμο, δεν πρέπει να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να πέσουν κλαδιά ή και ολόκληρα δέντρα, να φύγουν κεραμίδια ή άλλα αντικείμενα, που μπορούν και να σκοτώσουν άνθρωπο με αυτή την ταχύτητα…Όποιος δεν πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται έξω, καλύτερα να το αποφύγει λοιπόν…»

Κλειστά σχολεία, ακυρώσεις και καθυστερήσεις

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα. Μεγάλα αθλητικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου ακυρώνονται για λόγους ασφαλείας. Απογοήτευση για τον δήμαρχο του Βίλινγκεν, στη νότια Γερμανία, που θα φιλοξενούσε την Κυριακή το παγκόσμιο πρωτάθλημα άλματος με σκι. Η διοργάνωση αναβάλλεται, καθώς η ταχύτητα των ανέμων αναμένεται να ξεπεράσει τα 120 χλμ. την ώρα στη συγκεκριμένη περιοχή. «Ήταν μία οδυνηρή απόφαση για μας. Ξέρω πόσο πολύ είχαμε προσπαθήσει για να πετύχει αυτή η διοργάνωση, σου σπαράζει την καρδιά όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο…», λέει ο δήμαρχος Τόμας Τράχτε. Ωστόσο προέχει η ασφάλεια των θεατών, αλλά και των αθλητών. Γιατί όπως λέει ο Γερμανός σκιέρ Μάρκους Άιζενμπιχλερ «είναι σαν να είσαι στο τιμόνι. Αν πέσεις σε πάγο, χάνεις τον έλεγχο και απλά ελπίζεις να μη σε βρει το κακό. Το ίδιο γίνεται με το άλμα. Αν σε χτυπήσει τέτοιος αέρας, σε διαλύει…»

Αναβολή και για το ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Ρηνανίας. Το απόγευμα της Κυριακής η Γκλάντμπαχ θα αντιμετώπιζε, στο γήπεδό της, την Κολωνία, 54.000 εισιτήρια είχαν ήδη πουληθεί, αλλά τελικά και οι δύο ομάδες, σε συνεννόηση με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και την αστυνομία, συμφώνησαν στην αναβολή για λόγους ασφαλείας.

Σε «επιφυλακή» οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξουν ακυρώσεις ή καθυστερήσεις λόγω της κακοκαιρίας. Ακυρώσεις αναμένονται και στο αεροδρόμιο της Κολωνίας. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) συνιστούν στους επιβάτες να αναβάλουν μετακινήσεις που έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Πάντως, εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων δηλώνει ότι έχουν ληφθεί μέτρα, για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες που αναπόφευκτα θα προκύψουν. «Έχουμε συγκεντρώσει τους συνεργάτες μας και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε στρατηγικά σημεία ανά την επικράτεια, ώστε να επέμβουν γρήγορα, οπουδήποτε παρουσιαστεί το πρόβλημα», επισημαίνει.