«Μαουτχάουζεν», «MEGA όπως πάντα», VITA και BHMAgazino την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

Ελληνες πεζογράφοι

Σπουδαία μυθιστορήματα που έχουν νικήσει τον χρόνο, καθώς όλοι ανακαλύπτουμε σε αυτά κάτι που μας αφορά, είτε ως ιστορική μνήμη, είτε ως κοινωνική ή ψυχολογική συμπεριφορά.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Μαουτχάουζεν

Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα-μαρτυρία του Ιάκωβου Καμπανέλλη για όσα έζησε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν»

Το βιβλίο, που απέσπασε το φετινό βραβείο μεταφρασμένης λογοτεχνίας 2020: Prix du Livre Etranger 2020 France Inter – Le Journal du Dimanche.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στυλοβάτης του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου, το 1943, στάλθηκε από τους Γερμανούς, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» και ήταν από τους ελάχιστους επιζήσαντες. Την εμπειρία του αυτή κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο.

«Στις 5 του Μάη, ένα αμερικάνικο τανκ, γκρέμισε την πύλη του Μαουτχάουζεν και μπήκε στον περίβολο. Τι ωραία λόγια, τι ουράνιες ειδήσεις… Ουρλιάζαμε, ξεσκίζαμε τα ρούχα μας, ταρακουνιόμαστε σαν δαιμονισμένοι. Στριμωχνόμαστε, ποδοπατιόμαστε, για να φτάσουμε κοντά στο τανκ. Πολλοί πέφτανε πάνω και φιλούσαν τα καπνισμένα σιδερικά και άλλοι χτυπούσαν πάνω τα κεφάλια τους και κλαίγανε.»

Πλήθος οι συγκλονιστικές περιγραφές και τα επεισόδια στο βιβλίο του Ι. Καμπανέλλη. Διαβάζοντας τα αναρωτιέσαι πώς μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει σε τέτοιο σημείο αγριότητας και κτηνωδίας, και μάλιστα χωρίς να υποπτεύεται τη φθορά και την πτώση του.

«Η εμπειρία του Ολοκαυτώματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές μνήμης και έμπνευσης για το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο συγγραφέας ξεπερνά κατά πολύ την αυτοβιογραφική μαρτυρία. Η διάρθρωσή του σε ξεχωριστά επεισόδια, σε συνδυασμό με τη χρήση του flash back και του flash forward, αποκαλύπτουν μια ευλύγιστη γραφή που κινείται με κινηματογραφικούς ρυθμούς. Οι πολίτες του 21ου αιώνα δεν πρέπει να ξεχάσουν τον ναζιστικό εφιάλτη και τα σκοτάδια της φρίκης που παραμονεύουν σήμερα με άλλα προσωπεία. Στο «Μαουτχάουζεν» δεν θα βρουν μόνο το πονεμένο βλέμμα και τη χαίνουσα πληγή όλης της Ευρώπης, αλλά και εκείνο το πικρό χαμόγελο ενός μεγάλου δημιουργού που αφηγείται νηφάλια την ανθρώπινη φρίκη και αποσπά από αυτήν έναν σπόρο ελπίδας» είπε στο «Βήμα» ο Γιώργος Π. Πεφάνης, καθηγητής Φιλοσοφίας και Θεωρίας του Θεάτρου και του Δράματος στο ΕΚΠΑ και κριτικός θεάτρου.

Μαζί

MEGA ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

Ενα βιβλίο για το Μεγάλο Κανάλι

Το κανάλι-σταθμός, που διαμόρφωσε την ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Εκπομπές, πρόσωπα, ανέκδοτες ιστορίες και εικόνες που σφράγισαν τρεις δεκαετίες, σε μία συλλεκτική έκδοση.

Ακόμη   VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

Η Μπάγια Αντωνοπούλου μιλάει για όλα!

Νέος κορωνοϊός. Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας.

Εκτός από τις συνηθισμένες ιώσεις που μας ταλαιπωρούν κάθε χειμώνα, αλλά και την εποχική γρίπη, φέτος ήρθε να προστεθεί κι άλλος ένας ιός σε όσους είχαμε συνηθίσει… να φοβόμαστε. Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που χρειάζεται να πάρουμε; Η καταγωγή του ιού, η ταυτότητά του, πώς μεταδίδεται, τι να περιμένουμε για το μέλλον, πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Fitness. Νικήστε τη χαλάρωση, σε γλουτούς, κοιλιά και πόδια. Επενδύστε σε απλές, γρήγορες και αποτελεσματικές ασκήσεις που γυμνάζουν κυρίως το κάτω μέρος του σώματος.

Τα μεγαλύτερα beauty trends της δεκαετίας που έρχεται. Οι YouTubers, η βιωσιμότητα, οι υφασμάτινες μάσκες και άλλα trends της προηγούμενης δεκαετίας που διαμορφώνουν το μέλλον της ομορφιάς.

Oι τάσεις της ευζωίας για το 2020

Συναισθηματικές ασκήσεις

Χαρούπι. Θυμίζει σοκολάτα

Vita, η ζωή στα καλύτερά της

ΥΓΕΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – FITNESS – BEAUTY – MODA

Και ΒΗΜΑGAZINO

Brexit… τώρα! Στο μυαλό του απρόβλεπτου Μπόρις Τζόνσον!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25

(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Mαουτχάουζεν»: €1,20 & τιμή περιοδικού: €1,05)