Ακόμα 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, λόγω τη εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον αριθμό πλέον των θυμάτων να αγγίζει τους 550.

Και οι 73 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων οι 70 στην επαρχία Γουμπέι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 28.000.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν ακόμη 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 28.018.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν προβληθεί, κι ένα νεογέννητο στην Ουχάν. Η μητέρα του είχε υποβληθεί σε εξετάσεις πριν τη γέννα και βγήκε θετική στον κορωνοϊό.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας της Κίνας, ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 25 χώρες του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρωσία, ο Καναδάς κ.α.

Από αυτόν τον απολογισμό, οι εβδομήντα θάνατοι και τα 2.987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV. Οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Τιαντζίν, στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζού.

Λείπουν «εξοπλισμός και υλικό»

Λείπουν επίσης «εξοπλισμός και υλικό», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, και συμπλήρωσε πως οι τοπικές αρχές πιθανόν θα μετατρέψουν σχολεία και νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, χθες, τονίστηκε ότι αποτελεί προτεραιότητα να προσφερθούν στη Χουμπέι και την Ουχάν επαρκείς προμήθειες και να σταλεί ικανός αριθμός στελεχών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας, 14.314 υποβάλλονταν ακόμη σε θεραπεία, χθες, και 2.328 ασθενείς βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η επιδημία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από είκοσι χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα του 2019-nCoV, για τον οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία.

«Περιμένουμε μάσκες από την Ελλάδα»

Στο μεταξύ, αυξάνεται η αγωνία για τους Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι βρίσκονται στις χώρες της Άπω Ανατολής – περιοχή, η οποία έχει τεθεί στο επίκεντρο της επιδημίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιάννη Σεμιτέκολου, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση στην πόλη της Σιγκαπούρης.

«Όλα βαίνουν καλώς, με την έννοια πως δεν έχουμε πανικούς. Όλοι φορούν μάσκες, στο μετρό και στους δρόμους, παντού. Η κυβέρνηση μοίρασε ήδη από τέσσερις μάσκες σε κάθε νοικοκυριό, όμως και πάλι δεν είναι αρκετές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα».

«Στα φαρμακεία υπάρχουν ελλείψεις και δεν βρίσκεις ούτε αντισηπτικά υγρά, ούτε για δείγμα. Αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα. Να φανταστείς ότι ούτε εγώ έχω καταφέρει να προμηθευτώ μάσκα και περιμένω να μου στείλουν μερικές από Ελλάδα», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να εξάρει την ψυχραιμία των κατοίκων της Σιγκαπούρης, την οποία μάλιστα, συνέκρινε με την ψυχραιμία των Ελλήνων.

«Πώς αισθάνεσαι στην Ελλάδα όταν συμβαίνει μια μεγάλη καταστροφή, μια φωτιά ή ένας σεισμός; Ε λοιπόν αισθάνεσαι το ακριβώς αντίθετο. Αισθάνεσαι ότι υπάρχει κράτος που μπορεί να σε προσέξει».

Σε καραντίνα το Diamond Princess

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού πάνω σε κρουαζιερόπλοιο το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες στα ανοικτά της Ιαπωνίας διπλασιάστηκε σήμερα σε 20, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις υγειονομικές αρχές.

Οι γιατροί έχουν υποβάλει σε εξετάσεις 273 από τους 3.700 επιβαίνοντες στο Diamond Princess, αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμανιού της Γιοκοχάμας.

Την απόφαση να τεθούν σε απομόνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου προκάλεσε η επαλήθευση του γεγονότος ότι 80χρονος επιβάτης ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV.