Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο κ. Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει τη διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Κέμεριχ ανακοίνωσε ακόμη ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου, προκειμένου «να φύγει η ρετσινιά» της στήριξης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) από το πόστο του Πρωθυπουργού. «Οι δημοκράτες χρειάζονται δημοκρατικές πλειοψηφίες, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτήν την Βουλή», τόνισε ο κ. Κέμεριχ και δήλωσε εμφατικά ότι «συνεργασία με την AfD δεν υπάρχει, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν δέχθηκε πιέσεις από τον αρχηγό του κόμματός του, τον Κρίστιαν Λίντνερ, προκειμένου να παραιτηθεί, ο κ. Κέμεριχ δήλωσε ότι «κανείς δεν πίεσε κανέναν», αλλά αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, οι αντιδράσεις των ΜΜΕ, οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η κατάσταση στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας. «Η AfD προσπάθησε χθες με ένα ύπουλο τρικ να βλάψει την δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τόμας Κέμεριχ και διευκρίνισε ότι βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επαφή με τον κ. Λίντνερ, αλλά την απόφαση την έλαβε μόνη της η οργάνωση της Θουριγγίας.

Κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει, αν η πρόταση του κόμματός του για διάλυση της Βουλής δεν υπερψηφιστεί, ο κ. Κέμεριχ εξήγησε ότι τότε θα θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Είχε προηγηθεί πάντως συνάντηση του κ. Κέμεριχ με τον Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στην Ερφούρτη, προκειμένου, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, να τον ωθήσει σε παραίτηση.

Η εκλογή Κέμεριχ

Τυπική υπόθεση θεωρούσαν πολλοί την επανεκλογή του αριστερού πρωθυπουργού Μπόντο Ράμελο στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο Ράμελο είχε αναδειχθεί νικητής των τοπικών εκλογών, τον περασμένο Οκτώβριο, δεν διέθετε απόλυτη πλειοψηφία, αλλά είχε εξασφαλίσει τη υποστήριξη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αναδείχθηκε πρώτο με 31%, τη δεύτερη θέση κατέκτησε η AfD με 23,4%, ακολούθησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 21,7%, ενώ μονοψήφια ποσοστά έλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο τοπικό Κοινοβούλιο προβλέπονταν μέχρι τρεις ψηφοφορίες στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η AfD ήθελε να «κοντράρει» από την αρχή τον Μπόντο Ράμελο παρουσιάζοντας έναν δικό της υποψήφιο, τον Κρίστοφ Κίντερφατερ. Όπως αναμενόταν, κανείς από τους δύο δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στις δύο πρώτες ψηφοφορίες. Λίγο πριν την τρίτη ψηφοφορία, στην οποία θα αρκούσε η απλή πλειοψηφία, οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά μία ακόμη υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, εκείνη του επικεφαλής τους, Τόμας Κέμεριχ. Και πράγματι ο Κέμεριχ, επικεφαλής ενός κόμματος του 5%, εξελέγη πρωθυπουργός στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία, στην οποία ο «εκλεκτός» της AfD δεν έλαβε ούτε μία ψήφο. Όλα δείχνουν ότι η AfD στήριξε (με ή χωρίς προσυνεννόηση) τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων, με απώτερο στόχο να εκπαραθυρώσει τον αριστερό Ράμελο. Άγνωστο παραμένει, εάν υπήρξε σχετική συνεννόηση και με τους χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι επίσης ψήφισαν υπέρ του Κέμεριχ.

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων στο Βερολίνο. H Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU, δήλωσε ότι αυτό που έκαναν οι χριστιανοδημοκράτες στη Θουριγγία ήταν «αντίθετο με τις συστάσεις, τις παρακλήσεις και τις οδηγίες του κόμματος». Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ο γενικός γραμματέας των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών, Πάουλ Τσέμιακ, κάνει λόγο για μία «μαύρη ημέρα» που «διχάζει τη χώρα μας», ζητεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών και επικρίνει το γεγονός ότι εκλέγεται πρωθυπουργός με τις ψήφους «κάποιων ναζί, όπως ο (επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία) Μπγιορν Χέκε». Νέες εκλογές στη Θουριγγία ζητεί και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την εκλογή Κέμεριχ. «Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι μπορεί να εκλεγεί σε δημοκρατικό αξίωμα με τις ψήφους της AfD», προειδοποιεί ο Βαυαρός πολιτικός. Στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς κάνουν λόγο για ένα «πολιτικό ταμπού, που έχει σπάσει». «Εκλογή-φιάσκο» βλέπει το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV.

Μέρκελ: Κακή μέρα για δημοκρατία οι εξελίξεις στη Θουριγγία

Νωρίτερα, σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «κακή μέρα για τη δημοκρατία» την εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως Πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Χαρακτήρισε την διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.