Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη και Βαρσοβία κάλεσαν τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις κινεζικές εταιρίες και τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε επιστολή που έστειλε στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας την πιέζουν να υιοθετήσει «ένα πλάνο εργασίας εντός των προσεχών εβδομάδων».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Δανέζα επίτροπος αρμόδια για τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή οικονομία, υποσχέθηκε να επικαιροποιήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού ώστε να ληφθούν υπόψη «οι αλλαγές που προκαλούνται από την παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση».

Ωστόσο, έκτοτε, η Βεστάγκερ καθυστερεί να δώσει το χρονοδιάγραμμά της προκαλώντας εμφανώς ανυπομονησία στο Παρίσι και στο Βερολίνο που τηρούν πολύ επικριτική στάση μετά την απαγόρευση πέρυσι από τις Βρυξέλλες της συγχώνευσης του γερμανικού ομίλου Siemens και του γαλλικού Alstrom. H συγχώνευση αυτή θα δημιουργούσε έναν ευρωπαϊκό κολοσσό σιδηροδρόμων για να αντικρούσει τον κινεζικό ανταγωνισμό.

Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 15 Ιανουαρίου, η Βεστάγκερ δήλωσε ότι "'έμαθα να μην δίνω ποτέ ημερομηνία γιατί διαφορετικά όλος ο κόσμος επικεντρώνεται στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος και όχι στην ποιότητα της δουλειάς".

«Η φύση του ανταγωνισμού άλλαξε», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ και ο Γερμανός Πέτερ Αλτμάιερ, στους οποίους πλέον προστέθηκαν η Πολωνέζα Γιαντβίγκα Εμίλεβιτς και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι.

«Οι ευρωπαϊκές εταιρίες πρέπει τώρα να αντιμετωπίζουν ξένες εταιρίες που μερικές φορές επωφελούνται από σημαντικές κρατικές βοήθειες και προστατευμένες εγχώριες αγορές, ενίοτε σε πολύ μεγάλο βαθμό», γράφουν χωρίς να κατονομάσουν ευθέως την Κίνα, παρότι είναι σαφώς η χώρα που υποδηλώνεται.

Για να αντιμετωπίσουν μεγάλους παράγοντες της ψηφιακής οικονομίας, οι τέσσερις υπουργοί καλούν να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από